От днес плащаме по-скъп ток и газ

От днес плащаме по-скъп ток и газ

От днес влизат в сила новите цени на тока и газа. Електричеството ще скочи с 13%, докато синьото гориво с около 5%. Освен това столичани ще плащат с 5 на сто по-скъпа вода и с близо 3 на сто повече за парно. Увеличението на тока шефът на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обясни с това, че НЕК не може да покрива разходите си за възобновяеми енергийни източници.

"В началото на 2012 г. интересът към построяването особено на фотоволтаични централи силно нарасна. Инвеститорите започнаха ускорено изграждането и въвеждането в експлоатация. НЕК беше задължена да покрива всички тези разходи. Има дефицит в паричните потоци не по-малък от 130 до 150 млн. лв.", казва Семерджиев, цитиран от „Дарик”.

Освен това в София, Велико Търново, Русе и Перник ще плащат и по-скъпо парно. "Увеличението в така наречената добавка за кафява енергия се дължи единствено на повишението на цените на горивата. В цените на топлинната енергия сме отчели новите цени на газа, тъй като топлоелектрическите централи нямат абсолютно никакви резерви, за да поемат по-високите цени на газа", заяви шефът на ДКЕВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ