От -20 до +15 градуса през февруари (месечна прогноза)

От -20 до +15 градуса през февруари (месечна прогноза)

 С лют студ ще пристигне Малък Сечко тази година. Най-ниските температури, очаквани от синоптиците, ще са между минус 15 и минус 20 градуса. При ясно време е възможно да паднат още повече, предупреждават те.

Тъй като за втория месец от годината е характерна голямата динамика на атмосферата са възможни и аномални затопляния. Затова и в месечната прогноза за февруари метеоролозите посочват, че най-високите температури ще достигнат 11-16 градуса.

Първата десетдневка

Началото на месеца, който започва идната сряда и тази година ще е 29 дни, ще е много студено като температурите ще започнат да се понижават още от днес. Ще се установи трайно студено време, почти през цялата следваща седмица Преваляванията ще спрат и на изток, а облачността ще се разкъса. Минималните температури в следващите дни ще бъдат около и под минус 10 градуса в някои дни на места и под минус 15, а дневните в почти цялата страна ще остават под нулата, от минус 6, минус 8 до минус 2-3 градуса и само на места в крайните южни райони до около нулата.

През цялото първо десетдневие не се очакват съществени валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северизток, което допълнително ще засилва персоналното усещане за студ.

 През второто десетдневие

В началото времето ще е променливо и по-меко. Очакват се чести превалявания от сняг, а в южните и източните райони е възможно да има и валежи от дъжд. В средата на периода се очаква ново застудяване.

 Последните десет дни на месеца

 През първата половина се очакват повече превалявания. Ще има пренос на въздушни маси от север и температурите е възможно да се задържат по-ниски от обичайното за периода.

Като цяло валежите за целия месец ще бъдат около нормалните за сезона .

По планините през този месец зачестява опасността от лавини, затова от Планинската спасителна служба предупреждават всички любители на зимния туризъм и ски спорта да следят редовно информацията за обстановката и да спазват издадените препоръки.

Все още е в сила издадената вчера забрана за качване на Витоша. В района на х. „Алеко” има опасност от лавини. Лоши са условията за туризъм и на Боровец.

..........................................................

Народни вярвания за времето през февруари

През февруари ако има гръмотевици, годината е дъждовна, с чести градушки.

• Ако има скреж по дърветата през февруари, посевите ще са добри през годината.

• Вали ли сняг през първата седмица на февруари, годината ще е плодородна.

• На Трифонов ден, ако времето е добро и ясно, лятото ще е хубаво.

• Ако завали сняг на Трифонов ден отрано, лятото ще е дъждовно в началото си, а ако е сух студ, сухо ще е и лятото в началото си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ