Очакват 2 млрд. инвестиции в селското стопанство

Очакват 2 млрд. инвестиции в селското стопанство

Очакват 2 млрд. инвестиции в селското стопанство

През следващите две години се очакват около 2 млрд. лв. инвестиции в селското стопанство. Това разкри президентът Росен Плевнелиев по време на  заседанието на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура, който обсъжда селскостопанската политика до 2020 г.

Президентът припомни, че селското стопанство е стратегически отрасъл за България. Над 700 хил. са заетите в сектора. Производителността на труда в земеделието обаче остава четири пъти по-ниска от общата за икономиката ни.

„През 2014 г директните плащания е заложено да стигнат 1,4 млрд. лв. Ние можем през трите пера, директни плащания, публично-частни партньорства и бюджет да достигнем една сума от около 2 млрд. лв. инвестиции”, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът алармира, че през последните години вносът в зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството се увеличава за сметка на производството.

„България внася 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвежда”, посочи Плевнелиев.

Приоритет в сектора трябва да са екологичното земеделие и развитието на зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството, предаде БНР. „Ако България не участва в голямото печелене на пари от петрола, може спокойно да участваме в голямото печелене на парите и развитие на производството на храни и земеделието”, коментира държавният глава.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че се очаква скок на цените на хляба, месото и млякото. По думите му увеличението е по обективни причини.

„Пшеницата е рекордно скъпа, горивата също са рекордно скъпи и факта, че от години хляба е единствената стока, за разлика от примерно от млечни, месни продукти, който не е поскъпвал сериозно. Тук въпросът е да няма залитане от това увеличаване. Зърното влиза и в състава фуража. Фуражът също поскъпва. В близките няколко дни, ако не завали дъжд, поставяме под въпрос добрата реколта на царевица, което отново ще рефлектира върху цената на фуража и ще доведе до поскъпване на млякота и месото. Важното е това нещо да можем да го следим по цялата верига и да няма опити за спекулации, или както се случи с яйцата преди Великден”, коментира Найденов.

Земеделският министър обясни, че ако се наложи, страната ни ще се обърне към Брюксел с молба да разреши парите за глава добитък да бъдат изплатени предварително.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ