Паркинги се превръщат в паркове за трета поредна година

Паркинги се превръщат в паркове за трета поредна година

Паркинги се превръщат в паркове за трета поредна година

За трета поредна година глобалната инициатива PARK(ing) Day ще преобрази столични паркинги в зелени публични пространства. Организатор на иницативата, която ще се проведе този петък, 20 септември е фондация Credo Bonum. В нея ще се включат множество културни организации, чуждестранни посолства, университети, медии и бизнес компании. Броят на временно преобразените публични пространства, които ще могат да бъдат видени само в рамките на деня, ще надхвърли 28 места в различни части на столицата. Паркингът на Credo Bonum пред галерията на фондацията на ул. „Бенковски” ще работи отново като информационен център, откъдето ще може да разберете повече информация за всички участници, както и да участвате в игра за спечелване на вкусни и здравословни награди като сироп от рози от биопроизводители.

Проектът Crazy Taxi на група „Изчезваща София“ ще превземе цели четири паркинга като на всеки от тях ще има различни „превозни средства“ оцветени като таксита. Всеки желаещ ще може да изпробва алтернативни методи за придвижване в града като скейтборд, ролери или метла. Алтернативен транспорт, но с електрически автомобил, ще предложат двата PARK(ing)-а на Renault на улиците „Дякон Игнатий” и „Съборна”.

Нов Български Университет, който редовно се включва в инициативата, ще се разположи на паркинга на Институт Сервантес на ул. „Света София” 3, където студентите от специалност фотография ще снимат всички желаещи, а техните колеги от анимация ще скицират снимките със специална програма.

Европейският парламент и Европейската комисия в България ще озеленят няколко паркинга около новата им сграда на ул. „Георги С. Раковски” 124 и ще представи подробности от информационната кампания за повишаване на осведомеността за предстоящите европейски избори през 2014 г..

 Малки и големи са поканени да посетят PARK(ing) библиотеката пред Полския институ на ул. „Веслец” 12. Там също ще се раздават много награди - интересни книги и пътеводители, свързани с полската култура и туризъм. Посолството на Дания е подготвило малка датска градина със състезание по оцветяване за деца и ще почерпи всички с датски маслени бисквитки. Още една библиотека, само на издателство „Ентусиаст“ ще се появи пред Телефонната палата на ул. „ Гурко”.

 Медицински PARK(ing) с безплатно измерване на кръвното налягане на ул. „Иван Вазов” са подготвили от фармацефтичната компания Sopharma, които са сред новите участници тази година.

Преподаватели от академия Юнити пък ще дават безплатни курсове по рисуване на паркинга пред Националната Художествена галерия, а ресторант „Комерсиал“ на ул. „Цар Иван Шишман” ще работи като PARK(ing) ресторант на открито през целия ден.

В зеления кът на Пощенска банка на същата улица ще има удобни меки мебели и различни четива, както и възможност за изготвяне на лични шаржове.

 Сред постоянните участници от минали години са и БНТ с телевизионно студио на открито на ул. „Сан Стефано” 29, безплатният гайд Програмата, които ще се посветят на децата в синхрон с разработван от тях нов проект, както и Интерпред на бул. „Драган Цанков 36”.

Столична община ще озелени едно от служебните си паркинг места на ул. „Московска”.

На децата ще е посветен PARK(ing)-ът на Nissan на ул. „6-ти септември”. Истинските любители на бирата ще могат да научат интересни факти за кехлибарената напитка и историята на марката в специлна изнесена музейна експозиция – „Светът на Загорка“ на ул. Княз „Александър 1”.

 Фотоволтаичен паркинг с вело-кино на БФА ще има в района около паметника на Съветската армия. Един от по-отдалечените, но доста интересни преобразени паркинги ще бъде този на бизнес комплекса Sofia Airport Center на бул. „Христофор Колумб 64”.

 PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември, и е подкрепен от Асоциация за развитие на София, Столична община и Центъра за градска мобилност. Събитието е също така в подкрепа на кандитатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ