Патрулки ще пътуват с линейките в рискови района

Патрулки ще пътуват с линейките в рискови района

Патрулки ще пътуват с линейките в рискови района

Обща заповед, с която задължават директорите на центровете за спешна медицинска помощ и полицейските управления да работят заедно в рискови за лекарите райони подписаха на извънредна среща днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Заповедта е мотивирана като превантивна мярка за предотвратяване на нападения над екипи на спешна помощ, изпратени на повикване.

Общата заповед изисква областните дирекции на МВР и директорите на Спешните центрове в страната да анализират кои са рисковите места за медиците от Спешната помощ, където през 2013-2014 г. има прояви на насилие, съобщиха от Министерство на здравеопазването. След това ще бъде решено къде линейките да бъдат съпровождани от полиция, обясни министър Вучков, цитиран от БНР.

От вчера насам тече разгорещена дискусия по медии и в социалните мрежи след като здравният министър Петър Москов обяви, че  екипи на Спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Причина за изказването му бе пореден случай на нападение на лекарка от Спешна помощ. Тя бе пребита от роми от Врачеш, след като заедно с шофьора на линейката са оказали помощ на бременна жена. Самата лекарка разказа пред БНТ, че след като качили жената в линейката и потеглили, се наложило шофьорът рязко да спре заради огромна дупка на пътя. Пътуващи след линейката със скутер двама роми придружители, се ударили в автомобили и избухнал скандал, в който ромите първо нападнали и удряли шофьора, а след това и самата лекарка.  

За 10 декември е насрочена среща между Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори" във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на Спешна помощ.

По повод изявлението на здравния министър партия „ДРОМ“ излезе с декларация, в която посочва, че „заканата на здравния министър е противоконституционна, дискриминационна и противоречаща на Хипократовата клетва, която е положил като лекар.”

Лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев реагира, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков обяви обаче, че медиците и организацията им застават твърдо зад позицията на д-р Петър Москов.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ