Пиратският софтуер в България намалял с 1% - останал само 67%

Пиратският софтуер в България намалял с 1% - останал само 67%

Пиратският софтуер в България намалял с 1% - останал само 67%

Делът на използвания пиратски софтуер в Българияс е намалял с 1% през 2009 г., съобщи Сдружението на издателите на бизнессофтуер. Данните са от проучване на софтуерното пиратство, проведено в 100 страни в света.

Делът на пиратския софтуер в България е достигнал 67%. Загубите за софтуерната индустрия са намалели от 139 млн. долара през 2008 г. на 115 млн. тази година. Спадът води не само до намаляване на загубите, но показва и тенденция за постепенно нормализиране на софтуерния пазар у нас, коментират от сдружението.

В света се наблюдава ръст на пиратството от 41 на 43%, главно в резултат на бързо развиващите се пазари като Китай, Индия и Бразилия.

Пиратството е струвало на технологичните компании над 50 млрд. долара само миналата година, като най-големият дял в тази сума е заслуга на Азия. Най-големият "пират" е бившата съветска република Грузия - 95%, следвана от Зимбабве, Бангладеш, Молдова, Армения и Йемен. Най-долу в стълбицата са САЩ с едва 20% незаконна употреба на софтуер, следвани от Япония, Люксембург, Нова Зеландия и Австралия.

Пиратството засяга не само големите технологични гиганти, но и малките и средни фирми, като спъва растежа им у дома и по света. Намаление от 10% за четири години в Азиатско-Тихоокеанския регион например би налял 41 млрд. в икономиките му и би създадал 435 хил. работни места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ