Почина акад. Илия Томов

Почина акад. Илия Томов

На 84-годишна възраст почина акад. Илия Томов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН).

Акад. Илия Томов Илиев завършва хуманна медицина в София, специалност „Кардиология“. През 1961 г. е избран за асистент в Катедра „Вътрешни Болести“ към Медицинска Академия - София. През 1976 г. е избран за доцент, а през 1980 – за професор по кардиология. От 1986 г. е завеждащ Клиника по кардиология в Медицинска Академия. В продължение на 14 години е бил директор на водещия за страната Център по кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия и детска кардиология. От 1990 година е ръководител на обособения като самостоятелна специализирана болнична база Национален център по сърдечно-съдови заболявания.

През 1989 г. е избран за член-кореспондент, а през 1995 г. за академик на Българската академия на науките. Акад. Илия Томов има значителни приноси за българската кардиологична наука, обобщени в над 400 научни труда, голяма част от които са публикувани в чужбина.

От 1995 до 2002 г. е началник на Клиниката по кардиология и директор на Националната кадриологична болница.

Със смъртта на акад. Илия Томов българската медицинска наука загуби един от своите водещи учени, оставил трайна следа сред младите кардиолози.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ