Почина достойният българин Димитър Паница

Почина достойният българин Димитър Паница

Видният общественик и публицист Димитър Паница почина на 80-годишна възраст в Париж след продължително боледуване, съобщиха негови близки.

Бивш политически емигрант, напуснал страната още през 1948 г., след падането на комунизма той подкрепяше финансово през годините десетки граждански иницативи у нас. Заедно със съпругата си през 1991 г. основаха фондация „Свободна и демократична България”за подпомагане на демократизацията на българското общество. Част от тази дейност са и „Наградите Паница”, връчвани всяка година за проявена гражданска доблест, утвърждаване на висок обществен морал и почтеност и принос в развитието на демокрацията. Той е основател и председател на Junior Achievement в България.

Димитър Паница е роден на 2 ноември 1930 г. в София. След емигрирането си от България през 1948 г,. прекарва по-голямата част от живота си между Западна Европа и САЩ.

Член е на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), Англоамериканската прес асоциация (Париж), френската фондация "Бъдеще”, Института за пазарна икономика в София, както и на Института за демокрация в Източна Европа (Вашингтон).

През декември 2000 г. Паница получи най-високото гражданско отличие - орден “Стара планина”, първа степен, а през май 2001 г. стана носител на наградата Доктор хонорис кауза на Американския университет в България. Той е “Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република”. Отличен е и с медала "За заслуги” (Pro Merito), връчван от Съвета на Европа.

Димитър Паница бе почетен член на Българската академия на науките до март 2010 г., когато реши да се оттегли след разкритията "за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ