Приеха възстановяването на данък общ доход при минимална заплата

Приеха възстановяването на данък общ доход при минимална заплата

От следващата година българите, които са взели 12 минимални заплати, ще получават обратно платения през отделните месеци данък общ доход. Промяната бе гласувана от парламента с окончателното приемане на второ четене на Закона за държавния бюджет днес.

Припомняме, от следващата година минималната заплата става 340 лв. В доходите, подлежащи на облекчението, няма да се включват допълнителното месечно възнаграждение за професионален стаж и професионален опит за същата година, решиха още народните представители.

Бюджет 2014 е направен с грижа за хората, обобщи финансовият министър Петър Чобанов по време на финалните дебати днес.
Сред социалните акценти се откроява решението цялата печалба, която реализират болниците с държавно участие, да остава в лечебните заведения.

В проекторазчетите за следващата година влезе и идеята за намаляване на държавната субсидия за партиите с 1 лв. на получен глас. От 2014 г. тя ще е 11 лв. за глас.
Нововъведение е и таксата в размер на 20% върху продажбите за производители на енергия от вятър и слънце, които ползват преференциални цени и имат дългосрочни договори за изкупуване на тока. Тя ще може да бъде приспадана като разход от ВЕИ фирмите.

Да припомним отново и заложената макрорамка: в бюджет 2014 е предвиден ръст на БВП от 1.8%. Толкова се очаква да бъдат инфлацията и дефицита.
Максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18,0 млрд. лв.

Средствата от резерва за икономически растеж и държавност в размер на 640 млн. лв. ще се разходват въз основа на акт на Министерския съвет, както следва:

- за публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер до 500 млн. лв.;

- за структурни мерки и програми за развитие на образованието в размер до 100 000 000 лв., в това число до 22 000 000 лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища, определена в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда и за увеличение на диференцираните нормативи за издръжка на обучението в приоритетни професионални направления;

- за програми за развитие на иновациите в размер до 20 000 000 лв.;

- за бойна подготовка и бойна готовност на видовете въоръжени сили в размер до 20 000 000 лв.

- за инвестиции и програми в областта на енергетиката в размер до 150 000 000 лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ