Родители на деца с увреждания поискаха адекватна помощ от държавата

Родители на деца с увреждания поискаха адекватна помощ от държавата

Под мотото "Искаме права, не ограничения", родители на деца с увреждания в България излязоха на протести днес в София, Варна, Бургас и Сливен. Инициативата беше провокирана от липсата на удачна държавна подкрепа за семействата в трудност, които отглеждат дете или пораснал човек с увреждане.

 Според протестиращите липсва единна система, която да осигури цялостна грижа за децата с увреждания. По-добър достъп до рехабилитация, адекватно финансиране на лечебните процедури и опростяване на критериите за оценка на ТЕЛК са само част от исканията на родителите. Те настояват още и за специализирана индивидуална помощ, съобразена с нуждите на детето в масово училище.

Над 150 родители с децата си, които страдат от различни увреждания, протестираха пред Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане в София, предаде БТА. Около половин час след началото на протеста те бяха поканени на среща със заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По време на протеста бяха внесени исканията на родителите, които основно са свързани с адекватна грижа за децата с увреждания, с облекчаване на процедурата за освидетелстване пред ТЕЛК, за наличие на социални услуги за децата. Протестиращите определиха срещата с Лазаров като "фарс" и настояха за среща с министър Ивайло Калфин. Лазаров посочи, че министър Калфин участва в днешния парламентарен контрол, при което протестиращите се отправиха към сградата на парламента.

Сред издигнатите от родителите лозунги се включват и "Искаме реформи, не мизерия!", "Милост за хората с увреждания". Исканията им бяха внесени и в Министерството на здравеопазването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ