Скандал беляза старта на кампанията за туризма ни

Скандал беляза старта на кампанията за туризма ни

Скандал беляза старта на кампанията за туризма ни

Скандал беляза официалния старт на националната рекламна кампания на българския туризъм. Както ви информирахме вчера, тя ще обхване четири паневропейски канала, по които ще се излъчват клипове в най-гледаното им телевизионно време.

Официалното представяне на кампанията се състоя днес в столичиния хотел „Сити” като в презентацията се включи солиден екип от министерството на икономиката, енергетиката и туризма, начеро с министър Трайчо Трайков.

В края на представянето неочаквано думата взе директорът на НДК Христо Друмев. Той попита министър Трайков защо министерството е предпочело за пресконференцията хотел и е похарчило държавни пари за това, при положение, че НДК предоставя безплатно зали за такива мероприятия.

След това Друмев остро разкритикува и съдържанието на самата кампания, в частност рекламните клипове, които ще се излъчват по Eurosport, Euronews, National Geographic Channel и Discovery Channel.

"Клиповете са еднообразни, логото в тях е безобразно - не е ясно дали е баница, дали е роза", отсече Друмев. С възмутен тон той коментира, че близо 450 000 лева са платени за 4 клипа, които според него не отразяват цялостната картина на българския туризъм.

Министър Трайков изслуша нападките без коментар.

Вместо него зам.-министър Иво Маринов се опита да върне деловия тон в общуването, като обясни, че поръчката за кампанията е направена от предишното правителство, което по Закона за обществените поръчки е избрало офертата с най-добра цена.

Друмев отказа да се съобрази с този аргумент и заяви, че според него в обществената поръчка не е участвала нито една чуждестранна компания, което вероятно би направило цената по-ниска.

В края на обвинителната си реч директорът на НДК обяви, че слогана на рекламните клиповете „Magic lives here" буди недоумение и отсече, че министерството е можело да направи значително повече за популяризирането на българския туризъм.

Преди това министър Трайков разясни, че отделените 7,5 млн. лв. за кампанията са два пъти повече от парите, които държавата е харчила досега ежегодно.

Над 3 000-те клипа, които предстоят да бъдат излъчени на две вълни през есента и зимата, ще рекламират страната ни като целогодишна туристическа дестинация и място за културен, исторически и спа туризъм, каза министърът.

По време на презентацията стана ясно още, че в новия Закон за туризма е заложено въвеждането на стандарти за качество за специализираните видове туризъм.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ