България

Политика

|

Общество

|

Софийската опера открива сезона с "Алцек" на Маестро Георги Атанасов

Софийската опера открива сезона с "Алцек" на Маестро Георги Атанасов

Новият сезон в Софийската национална опера и балет ще започне на 7 и 9 октомври с операта на Маестро Георги Атанасов „Алцек“.

Творбата е много вълнуващо преживяване, което се докосва до драматургията на 30-те години на миналия век, обясни на пресконференция за новия сезон директорът на операта, проф. Пламен Карталов.

Това не е заглавие, което само по себе си продава като "Аида" например, затова очакваме първите представления да бъдат посетени от най-изявените ценители, най-духовната част от новата българска публика, допълни той.

„Алцек“ пресъздава епохата, когато хан Борис става цар и сключва мир с Византия. Тогава той приема християнската религия. Алцек е братът на хан Аспарух, петият син на хан Кубрат. Той се заселва в земите на съвременна Италия заедно със 100 хил. души по същото време, когато Аспарух е бил в България. В сюжета на операта Алцек обаче е вожд на болярите езичници, който е влюбен в княгинята, дъщеря на Борис. Тя обаче е отдала сърцето си на военачалника Светлозар и двамата са приели християнството.

Операта е изключително музикално събитие, което не се е случвало в рамките на едно поколение. Поставена е за последен път преди 80 години. Смята се за крайъгълен камък на българската музикална култура. Забележителен е й факта, че е писана от Маестро Георги Атанасов в края на дните ми. Няколко месеца след премиерата й, той умира в Италия. Партитурата за операта е много стара. Клавирите са ръкописни. „Хубаво е един национален оперен театър да се открива с българско заглавие. За мен като диригент и композитор бе интересно да се докосна до ръкописа на маестро Атанасов. Работата ми отчасти беше на архивар“, коментира диригентът Григор Паликаров.

Главната изпълнителка в ролята на княгинята е оперната певица Любов Методиева. Нейната роля през 30. години на 20 век се е пяла от прочутата Елисавета Йовович. Тя е единственият женски образ в спектакъла, в който има само една женска роля и  15 действащи лица – мъже. В ролята на Алцек се превъплъщава Ангел Христов. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Концертмайстор – Ирина Стоянова. Повече информация можете да откриете тук.

Едно от големите събития в предстоящия афиш е честването на 85. рожден ден на големия български оперен певец Никола Гюзелев, което ще се състои на 22 декември. В негова част ще бъде поставена „Дон Карлос“, изпълнена от негови възпитаници.Преди това в програмата на есенно-зимния сезон ще влезе и постановката на "Бохеми"с участието на възпитаници на Райна Кабаиванска. В момента те работят по „Аладин и вълшебната лампа“, която ще бъде представена за първи път в България и по „Вълкът и седемте козлета“.

Програмата на 121. сезон на оперното дело в България включва и постановката на големия романтик Джакомо Майербер „Роберт Дяволът“, която ще бъде представена на публиката през януари. Изпълнението й ще бъде заснето на DVD – първото по рода си. През месец март ще бъде представена „Атила“ - прочутата опера на Джузепе Верди. В балетния сезон през април публиката ще види една нова Шехеразада.

На 22 май, когато е рожденият ден на Рихард Вагнер, ще бъде представена операта „Зигфрид“, като ще бъде показана третата част от трилогията - „Пръстенът на Нибелунга“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ