Станишев призна: ДПС предложи Пеевски

Станишев призна: ДПС предложи Пеевски

Станишев призна: ДПС предложи Пеевски

Кой, в крайна сметка, предложи Делян Пеевски да оглави ДАНС? "Разбира се, че е предложение на ДПС", призна лидерът на Сергей Станишев в сутрешния блок на bTV.

Скандалното назначение още в началото на мандата на кабинета „Орешарски” провокира остро гражданско недоволство и улични протести, които продължават и до днес. Първоначално, кандидатурата бе представена като избор на премиера Орешарски, който се мотивира, че умишлено е „търсил външен специалист за поста, а Станишев я отстояваше и защитаваше с думите, че „трудните ситуации изискват нестандартни решения”.

До този момент и Орешарски, и Станишев избягваха директния отговор на въпроса кой стои зад скандалното назначение, взривило държавата преди близо 90 дни.

Днес лидерът на БСП отново първо се опита да отклони въпроса с обяснението, че темата вече е коментирана многократно и няма нужда повече да се връща към нея, след което потвърди, че Пеевски е предложение на ДПС и веднага допълни, че намира това за напълно нормално, тъй като Пеевски е депутат от тази партия. "Той е член на партията, нормално е те да го предложат, но не това е най-важното”, каза Станишев.

На въпрос от страна на водещите дали лично почетния председател на ДПС Ахмед Доган го е лансирал, Станишев отговори: "Разбирайте го, както искате". Според него обаче не Пеевски бил причината за масовите протести.

 "Това правителство е под натиск още от първия ден. ГЕРБ така и не разбра, че е опозиция. Действа сценарий за дестабилизацията на страната", смята лидерът на БСП.

Малко по-късно Станишев обаче открои протестите като „най-голямата победа за тези 100 дни (б.р. откакто кабинетът „Орешарски е на власт”). "Най-голямата победа за тези 100 дни е, че хората вече не се страхуват да протестират. Че не ви се обажда премиерът в студиото след предаване".

"Обаждат се обаче активно пиари", контрира го водещата Генка Шикерова, на което Станишев отвърна кратко: "Не мога да говоря от тяхно име, от името на правителството".

Той призна още, че през юни наистина е имало опасност правителството да падне, ако не бъде избран Пеевски, но сега ситуацията била съвсем различна, защото кабинетът показал, че може да работи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ