Стартира акция „Колан”

Стартира акция „Колан”

Стартира акция „Колан”

От днес до 15 септември на територията на всички страни от ЕС стартира повсеместна акция на органите за пътен контрол, която ще следи за използването на колани от водачите и пътниците в автомобилите, на обезопасителни системи и столчета за децата и на каски от мотористите.

Операцията се провежда и на територията на България, а докато трае, ще вървят проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, съобщават от МВР.

Тя е с превантивна цел за намаляването на риска от сериозни наранявания или смърт при пътни инциденти.

Проведената подобна операция през март 2013г. е регистрирала увеличаване с 1 164 на установените нарушения, свързани с ползването на обезопасителни колани от водачите на автомобили и пътниците на предните седалки.

От проверените тогава общо  37 099 МПС са установени 5 046 нарушения или 13.6%. По този показател страната ни се доближава до водещите страни в Европа. Все още обаче не е постигнат необходимия резултат при ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи. Във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 90 % от пътниците, посочват от МВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ