Стопанската камара и БАН ще изследват икономическите щети от лошото образование

Стопанската камара и БАН ще изследват икономическите щети от лошото образование

Стопанската камара и БАН ще изследват икономическите щети от лошото образование

Българската стопанска камара (БСК) и Българската академия на науките (БАН) ще изследват икономическите ефекти от неграмотността в българското общество, както и все по-влошаващото се качество на образованието у нас, съобщиха от БСК.

Извършването на проучването е договорено на среща между новия председател на БАН акад. Стефан Дудунеков, председателят на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев и изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

То ще има за цел да се изясни какви са финансовите и икономическите щети от ниската грамотност и проблемите в образованието, сред които намаляването на потреблението, неплащането на данъци и влошеното качество на работната сила у нас. Освен това ще даде препоръки към държавата за политиките, които ще решат проблема, а няма да се борят с последиците от него.

 Според разчети на БСК, Брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи между 3 и 5 млрд. лв. ако се намали броят на хората с ниско образование или се подобри качеството на училищната подготовка. Конкретна идея в тази посока е да се преориентират училищните програми и на матурите към природонаучните дисциплини, което ще гарантира по-добра подготовка за технологичните професии, смятат участниците в срещата. Те ще поискат среща с образователния министър Сергей Игнатов, на която да се дискутира тази идея.

"Трудът трябва да стане обществена ценност и да замени търговията с влияние, която ощетява икономиката ни", посочи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

"В България има средства за образование и наука. В същото време се харчат милиони, за да се образоват и преквалифицират безработни, които да се превърнат в предприемачи. Съкрушителни са резултатите от тази инициатива - само 2% от всички обучени безработни ще стартират собствен бизнес", коментира и председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

Според него науката и бизнесът трябва да настояват държавата да провежда внимателни проучвания на потребностите на обществото и икономиката, преди разпределението на каквито и да е публични средства.

БСК също така е готова да партнира на БАН при популяризирането на технологични разработки на български учени, които ще са от пряка полза за икономиката ни.

„Не виждаме сериозно „маркетиране" на дейността на институтите на БАН в стопанските среди. Голяма част от българските компании дори не подозират, че има завършени разработки, които с определена адаптация биха се превърнали в иновации. За жалост, науката се е отдалечила от бизнеса. Необходимо е да променим това", коментира още изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават