Туристическа брошура на МВР запознава чужденците с българските полицаи

Туристическа брошура на МВР запознава чужденците с българските полицаи

Туристическа брошура на МВР запознава чужденците с българските полицаи

Шофьорите в България трябва да се съобразяват с правилата за движение по пътищата в страната. Те трябва да реагират на знаците на полицаите на пътя, които са облечени със светлоотразителни жилетки с надписи Police, носят шапки и шофират бели автомобили "Опел Астра" със сини ленти.

Това е записано в тазгодишната туристическа брошура за чужденците, публикувана в английската версия на сайта на МВР. В текстовия файл на брошурата е сложена и снимка на български полицай, застанал до патрулка със софийска регистрация.

Брошурата се казва „Пътуване в България” (Travelling in Bulgaria) и съдържа актуална информация, полезна при краткосрочни посещения и ваканции в страната. Тя е малко по-различна от предишните две брошури на сайта, публикувани през 2009 и 2008 г.

По-нататък в разясненията за дейността на българските полицаи е записано:

„С цел превенция, полицаите правят редовни инспекции в кафенета и ресторанти на пътя, бензиностанции, автомобилни паркинги, регулират трафика, за да предотвратят задръствания, оказват помощ чрез превозните си средства в спешни случаи и реагират при инциденти на пътя. За да защитят чуждестранните пътници в страната, те могат да извършват проверки на съмнителни коли и лица.”   

В началото на брошурата е показана карта на страната, в която е обозначено местоположението на гранично-пропускателните пунктове и летищата. Разяснени са процедурите при пропускане на чужденци на границата, като е отбелязано, че процесите на проверка на граждани от държави извън ЕС са по-дълги.

Споменава се, че целта на посещението, финансовите средства и периодът на престоя се вписват в данните на българските национални регистри.

Подчертано е, че за преминаване на границата от хора не се плащат такси.

Казва се, че електронната система за чекиране на карго товари функционира само в пунктовете в Капитан Андреево, Калотина, и Лесово.

Физическите лица могат да преминават границата с максимум 10 000 евро в брой. Ако искат да внесат в държавата по-голяма сума, трябва да я декларират, описвайки произхода на парите, дестинацията и маршрутът, по който ще бъдат пренесени.

В сучай, че желаят да излязат от страната с повече от 25 000 лв. в брой или еквивалентната на тази сума в чуждестранна валута, българите ще трябва да представят сертификат от Национална агенция за приходите (НАП), а чужденците - от териториалната дирекция на агенцията.

През границата може да се пренасят злато и платина до 37 г, златни и платинени бижута до 60 г и сребърни предмети до 300 г. Над това тегло ценностите се декларират, а недекларираната валута и скъпи метали се изземат в полза на държавата.

Изяснено е, че глобите за превишаване на разрешената максимална скорост варират от 10 лв. до 200 лв (за скорост над 51 км/ч. повече от позволеното извън населени места.) Глобите за превишена скорост на автобуси са още по-солени и достигат до 300 лв. и отнемане на шофьорската книжка за 3 месеца.

Ако водачи с по-млако от 2 г. опит са хванати с алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила, книжката им се отнема за година и се плаща глоба от 300 до 600 лв.

Като важно е отбелязано да не се шофира, когато водачът е преуморен, и е обяснено, че чужденците често претърпяват инциденти по българските пътища, защото карат часове наред без почивка.

Когато почиват, хората трябва да спират само денем, на оживени места, и да нощуват в хотели в големи градове с охраняем паркинг.

Пари трябва да се обменят само във валутните бюра и банките. Чанти с валута и скъпи вещи не бива да се оставят без надзор в паркираните коли.

При спешни случаи чужденците могат да звънят на тел. 112 и 166, а ако искат да се оплачат от корупция на български полицаи, могат да се обадят на тел. 02 982 22 22.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ