България

Политика

|

Общество

|

Фестивал събира в Сандански младежи от страната и чужбина

Фестивал събира в Сандански младежи от страната и чужбина

От 7 до 12 септември в гр. Сандански и региона ще се състои 16. издание на Балканския младежки фестивал „Младостта на Балканите”.

Фестивалът е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа, съобщават организаторите. Ежегодно той се провежда под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”.

Основната цел на събитието е междукултурен обмен. Идеята е то да даде възможност на младите хора от България, балканските страни и Европа да общуват и разширят контактите си в цялото разнообразие от интереси и проблеми, умения и възможности за изяви, сътрудничество и развитие.

В подготовката на фестивала са включени партньорски институции и младежи доброволци от България и от различни държави от балканския регион и Европа. Доброволците са на възраст от 16 до 30 г. В миналогодишната подготовка са участвали 70 младежи от България и 26 европейски доброволци от Германия, Гърция, Италия, Македония, Полша, Сърбия, Турция и Франция.

Очаква се, че във фестивала тази година ще участват 500 младежи – танцьори, певци, художници, фотографи, студенти и представители на неправителствени организации, местни власти и държавни институции.

В програмата на 16. фестивал са включени дефиле (шествие по централните улици на града) и концерти на три сцени на фолклорни ансамбли, групи, поп-рок музиканти и изпълнители на съвременни танци от България и от чужбина. Ще бъде организиран конкурс за фестивална фолклорна двойка, за фотография, както и изложба с творби на млади художници. Освен това на специална сцена за съвременни улични изкуства ще покажат уменията си графити майстори и танцьори на брейк.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ