Хиляди българки – жертви на насилие

Хиляди българки – жертви на насилие

Хиляди българки – жертви на насилие

Всяка четвърта жена в България признава, че е била жертва на някаква форам на насилие, най-често от нейни близки. Това сочат резултатите от проучване по повод предстоящия Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените на 25. ноември, цитирано от bTV.

При условие, че пълнолетните българки в страната са 3 млн., експертите изчисляват, че между 100 и 120 хил. от тях са били жертва на сексуално насилие. Изнасилването е една от най-честите форми на насилие над жените. Пострадалите от тази форма на издевателство най-често от срам, страх или поради друга причина скриват преживяното. 4% от българките, участвали в проучването, признават, че са били обект на изнасилване. Смята се, че скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие, е между 8 и 10%.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 70 на сто от жените по целия свят в някакъв етап от живота си са пострадали от различни форми на физическо или сексуално насилие. Броят на засегнатите рязко варира в зависимост от културните особености в отделните държави. В Япония 15% от жените между 15 и 50 г. са били обект на някакво насилие. В Перу и Етиопия този процент е над 70.

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН от декември 1999 г. От организацията твърдят, че насилието над жените (изнасилване, домашно насилие и др.) е глобален проблем, чийто размер и истински характер често остава скрит. Те призовават правителствата, международните и неправителствени организации да организират прояви, които заострят вниманието към него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ