Холандия непреклонна – не ни иска в Шенген

Холандия непреклонна – не ни иска в Шенген

Холандия няма да промени позицията си и ще продължи да блокира предложенията за приемане на България и Румъния в Шенген. Това заяви холандския министър на имиграцията Херд Леерс, цитиран от „Ройтерс“. Позицията на страната ще остане непроменена докато София и Букурещ не я убедят, че е постигат напредък в борбата срещу корупцията.

През последните месеци бе предложен компромисен вариант за поетапно приемане на двете страни, според който първо трябва да се отвори въздушните и морски граници, а след това и сухопътните.

Пред журналисти в Брюксел обаче Леерс каза, че страната му няма да е готова да приеме този вариант, ако, както предлагат някои дипломати от ЕС, има дискусия по него на срещата на лидерите на съюза на 9 декември.

„Сто процента сигурно е, че няма да отстъпим от позицията си по време на срещата на върха на Европейския съюз. Този въпрос дори не трябва да е в дневния ред на срещата“, обясни Леерс.

Той обясни, че Холандия първо ще проучи дали има основания да се премахне паспортният контрол в заключенията на очаквания през февруари доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията в двете държави. „Ако видим напредък през февруари, значи имаме начало.", обясни холандския министър.

По-рано този месец скептично настроената към България и Румъния, Холандия обяви, че удължава и ограниченията на пазара на труда за двете страни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ