„Да запалим монополите” в 24 града на страната днес

„Да запалим монополите” в 24 града на страната днес

„Да запалим монополите” в 24 града на страната днес

Национален протест под надслов „Да запалим монополите 4-та част” ще се проведе от 11.00 ч. в неделя. Над 24 града в страната ще се включат в протеста. За София началото на протеста е от 11.00 ч., на ул. "Славянска" 8, сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и ще се отправи към Народно събрание.

Останалите градове, които ще се включат в протестите са: Кюстендил, Перник, Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич, Кърджали, Сливен, Враца, Стара Загора, Ловеч, Петрич, Видин, Дупница, Габрово и Пазарджик.

Това е поредната активност на гражданите, след като на 10 февруари се проведе първият голям митинг в подкрепа на техните искания.

„Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12г.). 60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България", заявяват организаторите, които допълват, че се разграничават от всички политически партии.

„Цяла България излиза под цветовете на националният флаг. Други символи не са позволени. Предвид опитите да се "яхне" народното недоволство и различните пиар активности на властимащите, ние категорично заявяваме, че г-н Делян Добрев подведе широката общественост, че винаги е бил отворен за диалог и не е бягал от тежки теми. Още през юни 2012 г., граждани на София входираха конкретни искания за сектор Енергетика, като отговорът от институцията беше меко казано неудовлетворителен. На следващи наши запитвания отговор не получихме! Ще парираме действията на г-н Станишев, г-жа Кунева и всички други политици, които искат да извлекат политически дивиденти на гърба на народа. Знаем, че те са част от виновниците за незавидното състояние на българите и са пряко отговорни за произвола на монополите в България”, обясняват още организаторите.

Исканията на протестиращите са:

Енергиен сектор

1. Национализация на ЕРП-тата.

2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция.

3.Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.

4.Търсене на отговорност на подписалите ги лица.

5.Електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.

6. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК

Топлинна енергия

1.Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите.

2. Уредите да отчитат в МВт/ч.

3. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ