10-километрова опашка на ГКПП „Кулата”

10-километрова опашка на ГКПП „Кулата”

10-километрова опашка на ГКПП „Кулата”

Продължава блокирането на гранични пунктове заради протести на гръцки земеделци, недоволни от политиката на южната ни съседка за данъците и пенсиите.

ГКПП Илинден - Ексохи е затворен за преминаване на всички моторни превозни средства, съобщават от ГД „Гранична полиция". В дълбочина е блокиран от автомобили пътят от и за ГКПП Маказа, предава Дарик.

През ГКПП Кулата-Промахон не се пропуска преминаването на товарни превозни средства.

10-километрова беше опашката от българската страна на ГКПП Кулата тази сутрин, информира bTV. Гръцките фермери осигуриха 2-часов прозорец за камионите, чакащи на границата, но за това време могат да минат не повече от 100 тира. 

На мястото има пожарен автомобил, а линейка непрекъснато обикаля опашката. По думите на шофьора й, много водачи са поискали помощ. Има и два леки инфаркта.

Колите на този етап минават спокойно през пункта. През граничните пунктове Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът е нормален.

В последните две седмици гранични блокади на гръцки земеделци създават напрежение и проблеми за трафика с южната ни съседка, както и щети за превозвачите. Фермерите в Гърция протестират срещу увеличени данъци и намалени пенсии - част от плановете за икономии в страната, договорени с кредиторите. Българското външно министерство уведоми Еврокомисията за ситуацията, а премиерът Бойко Борисов проведе разговор със своя гръцки колега Алексис Ципрас по темата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ