42 фотографии на легендата Хари Бенсън в първата му изложба у нас

Едни от най-знаковите снимки на живата легенда във фотографското изкуство – Хари Бенсън, ще станат достояние на българската публика с първата му изложба у нас.

Тя ще бъде открита този четвъртък, 5 декември във VIVACOM Art Hall на ул. "Гурко" 4 в столицата и ще продължи до 15 януари. Събитието се случва, благодарение на фондация “Мусиз”, фондация “Америка за България” и VIVACOM. Селекцията показва 42 от най-популярните фотографии на Хари Бенсън, които улавят големите  истории на хора и събития, променили завинаги времето, в което живеем. Хари Бенсън е само на метри от Боби Кенеди в нощта на неговото  убийство, в стаята с Никсън, когато подава оставка; с ИРА по време на акции, в Босна, Сомалия и Берлин - когато стената се издига и пада. Неговият обектив улавя Бийтълс в бой с възглавници, докато целият свят е в краката им. Той фотографира  всички американски президенти от Айзенхауър до Барак Обама, както и някои от  най-интересните личности в света - кралица Елизабет, Сър Уинстън Чърчил и Александър Солженицин Майкъл Джексън, Елизабет Тейлър, Брат Пит.  

Сред кадрите в експозицията, която предстои да видим, са Боби Фишер, целувка от кон (1972 г.), Сенатор Робърт Ф. Кенеди, хотел Амбасадор (1968 г.), Бийтълс се срещат с Мохамед Али (1964 г.), Девет портрета на Джак Никълсън (1976 г.), Целувката на семейство Клинтън (1992 г.), а също и портрети на Майкъл  Джексън, Кейт Мос, Роман Полански, Борис Елцин, Джеймс Браун, Лейди Даяна. Някои от кадрите можете да видите в галерията по-долу

Самият Бенсън пристига за откриването на изложбата, като ще празнува 84. рожден ден в самолета на път за България. Той ще изнесе и тематична лекция, с която ще бъде поставено началото на най-новата образователна  платформа за фотография у нас - “Майстори на фотографията”. Освен изложби на световноизвестни фотографи, в рамките на инициативата ще се организират и  провеждат съпътстващи публични лекции. Лекцията на  Бенсън ще се състои от 18 часа в пространството на изложбата, ден след нейното откриване. И изложбата, и лекцията са със свободен вход.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ