50% от безработните млади нямат средно образование

50% от безработните млади нямат средно образование

50% от безработните млади нямат средно образование

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско образование. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на Кръгла маса "Съвместна инициатива на Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България".

"В министерството тази година развихме редица мерки, с които да се опитаме да стигнем и да мотивираме безработните. Увеличи се броят на младежките трудови борси, започнахме по-активно да работим с различни общности, които биха могли да генерират интерес към заетост. Сред трайно безработните обаче 50% от младите хора извън пазара на труда са с основно и по-ниско образование, според изследване на Уницеф", посочи Калфин, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му тази статистика потвърждава, че преди да започнат работа, хората първо трябва да се дообразоват, да се насочат към различни професионални центрове и да се обучат. "Другата половина от тези хора, които са извън всякакви форми на грижа до, голяма степен не са заинтересовани. Тяхната мотивация е ниска заради ниската заплата, доходите на родителите, липса на желание за започване на някаква структурирана работа", обясни Калфин.

Вицепремиерът припомни, че преди време в Монтана - градът с най-висока безработица, имаше предложение за млади хора, които да отидат да учат немски език в Германия и след това да се подложат на дуално обучение. Калфин отбеляза, че трудно са се намирали хора при това за икономика, която най-вероятно няма да върне обучените кадри в България.

Калфин заключи, че България първо трябва да започне с мотивацията в борбата с младежката безработица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ