600 000 български домакинства живеят на ръба на бедността

600 000 български домакинства живеят на ръба на бедността

600 000 български домакинства живеят на ръба на бедността

Над един милион българи живеят на ръба на бедността, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР. 600 000 домакинства са в бедствено положение, алармира той.

Покачва се напрежението, породено от инфлацията и поскъпването на енергоносителите. Има голяма вероятност засегнатите групи да излязат на масови протести в периода септември-октомври. „Засега само горещините разреждат напрежението. Ако всички проблеми не бъдат разрешени, те ще избият в някаква посока. Ножът вече е в кокала, така че трябват стъпки”, заяви синдикалистът.

В рамките на 3 месеца хората, живеещи на екзистенц минимума в България, са се увеличили със стряскащите 3 процента. Към днешна дата 27% от населението покрива дефиницията за бедност.

Спешни увеличения на заплатите са задължителни в 4-5 сектора, както това стана с 20-процентното повишение при социалните работници, одобрено от кабинета, каза още Димитров. Тук влизат секторът на културата и особено този на работещите в средното образование. Според изчисленията на КНСБ вдигането на началните учителски заплати, които в момента са около 450 лева бруто, с 20-30 лева, ще изисква бюджет от 15 млн. лева.

Най-уязвими към бедността са пенсионерите и затова скокът на пенсиите е жизненоважен, алармира синдикалистът. НОИ трябва да увеличи пенсионния си бюджет с още около 60 млн лева, заяви той. От помощ се нуждаят и енергийно бедните домакинства, особено с настъпването на студения сезон през есента. В България има 67 000 семейства, които живеят на енергийни помощи и те трудно ще издържат на увеличаването на цените на тока и енергоносителите. От КНСБ предлагат помощите за тези домакинства да се увеличат от 350 на 450 киловатчаса.

Отчитане на предприятията, които бавят или не плащат заплатите на служителите си, са обсъдили от синдикатите с Националния статистически институт. Надеждите са тази мярка да влезе в сила от идната година. До този момент са отчетени над 500 български фирми, които не считат за нужно да изпълняват задълженията си към своите служители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ