България

Политика

|

Общество

|

63 хил. първокласници прекрачват училищния праг

63 хил. първокласници прекрачват училищния праг

Започва първият учебен ден. 63 хил. деца в страната ще попълнят паралелките за първи клас на 2692 училища. 10 хил. от първокласниците са в София.

Училищният звънец тази година ще позвъни в различен час, след като образователният министър Сергей Игнатов издаде заповед за начален час на тържествата, с която ръководството на всяко училище решава в колко часа да стартират те.

Общо учениците са 600 хил. Два пъти повече училища в столицата ще приемат деца, навършили 5 г.

Няколко нововъведения ще отличат учебната година 2011/2012. На децата вече няма да се налага да носят от вкъщи учебниците, защото ще имат два комплекта и в училище ще ги очаква единият. Книгите за петокласници и шестокласниците са нови, след като бяха редактирани от неточности.

Освен това за първи път през тази година в българската образователна система навлизат електронните учебници. В тях е включен материала от учебниците на хартия в съчетание с допълнителна информация като картинки, обяснения, таблици. Те включват 45 заглавия, включително буквара за първолаците и учебниците по чужди езици за осмокласниците.

През тази година децата ще имат една по-кратка есенна ваканция от 29 октомври до 1 ноември и по-дълга почивка покрай Коледните празници.

В 28 училища в страната ще се провежда строг учебен контрол. Образователни експерти са се нагърбили със задачата да разберат защо в някои учебни заведения децата се справят много по-добре на изпитите, отколкото в други, информира bTV.

Сигурността в училищата ще бъде по-строга. В 200 столични школа са монтирани камери за непрекъснато видеонаблюдение. Ремонтите в тях са приключили навсякъде, освен в една сграда.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ