Специална система ще управлява трафика на дронове у нас

Специална система ще управлява трафика на дронове у нас

Специална система ще управлява трафика на дронове у нас

България работи по внедряването на U-space въздушно пространство за управление на трафика с дронове, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Създадена е работна група от ведомството и от представители на „Гражданска въздухоплавателна администрация“, която ще работи под ръководството на зам.-министъра на транспорта Николай Найденов.

U-space е европейската система, която се разработва за управление на безпилотния трафик с дронове. Това е набор от специфични дигитални услуги и процедури, предназначени да осигурят безопасен и ефективен достъп на операторите на дронове до въздушното пространство. Въздушно пространство U-space е географска зона за дронове, определена от всяка държава членка. Внедряването на U-space се осъществява постепенно в цяла Европа поради нарастващата необходимост от услуги и технологии за управление на безпилотния трафик.  

Както при пилотираната авиация, операторите на дронове и доставчиците на U-space услуги ще трябва да спазват разпоредбите, определени от EASA (European Union Aviation Safety Agency). Европейската регулаторна рамка и първите регламенти за U-space, приети от Европейската комисия през 2021 г., влизат в сила през януари 2023 г. и ще насърчат хармонизиран подход при внедряването на U-space.

Част от дейностите, които е възможно да се извършват с помощта на дронове, са картографиране, инфраструктурни инспекции, прецизно земеделие, доставка на стоки, електронна търговия и други. 

Целта на U-space е да се постигне автоматизирано управление на дроновете, което позволява голям брои операции, много от които едновременни. Процесът трябва да бъде интегриран с настоящата система за управление на въздушното движение.

Подготвен е Проект на Наредба за условията и реда за експлоатация на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори, който предстои да бъде подписан от министъра на транспорта и съобщенията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ