Балотаж за четвъртия представител на прокурорите във ВСС

Балотаж за четвъртия представител на прокурорите във ВСС

Балотаж за четвъртия представител на прокурорите във ВСС

Днес прокурорите избират на балотаж четвъртия си представител в Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет. 

Гласуването ще продължи до 18.00 часа. Прокурорите заявили желание да упражнят правото си на глас, чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, както при първото гласуване вчера. В централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ № 2 ще гласуват прокурорите, предпочели хартиени бюлетини.

В проведеното гласуване на 9 юли 2022 г. участваха 1139-ма  от имащите право на глас 1538, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ.

Днес, магистратите ще избират между 5-ма кандидати в изборната процедура, които вчера получиха в своя подкрепа, както следва:

- Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна - 514 гласа,

- Станислав Стойков – прокурор в СГП - 351 гласа

- Пламен Петков – прокурор в СРП - 307 гласа;

- Николай Любенов – прокурор при ВКП, завеждащ отдел 03 „Съдебен“ – 272 гласа;

- Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол – 193 гласа;

За провеждане на повторното гласуване са отпечатани нови бюлетини, съгласно изискването на ЗСВ, които съдържат имената на кандидатите в съответствие с решението на Избирателната комисия.

Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран член на ВСС с необходимото мнозинство за избран се смята получилият най-много гласове.

На всички етапи от изборния процес могат да присъстват регистрираните от Прокурорската колегия наблюдатели - представители на Българския институт за правни инициативи и на Асоциация „Форум“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ