Борисов за Шенген: В Брюксел работи правилото – докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Борисов за Шенген: В Брюксел работи правилото – докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Борисов за Шенген: В Брюксел работи правилото – докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Винаги съм казвал, че в Брюксел работи правилото – докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Тук малко младостта и опита в управлението изиграха лоша шега. Един огромен труд, който и правителството, и парламента, и ние с Кирил Петков, извършихме в комисиите, в момента е подложен на доза съмнение. Дава се възможност да се появят и негативни коментари. Това заяви пред журналисти в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Ако днес до обед не се случи да получим документа - образно казано, всичките изявления, които бяха направени, не са добри за дипломацията. Ако не стане до днес, ще отидем януари на КОРЕПЕР (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите членки на Европейския съюз). Януари вече е доста близо до изборите в Австрия. Затова полагаме всички усилия", посочи още той.

Зад сцената в Европа се провеждат страшно много консултации – по линия на ЕНП, по линия на либералите. Поемат се ангажименти и по темата за миграцията – нещо, за което преди три години бяхме за пример. Като искаш да си в Шенген, трябва да си пазиш границите – длъжни сме. И като не можеш да я пазиш, ще имаш пасиви за това. Виждам, че през последните месеци от "Гранична полиция" и "Митниците" полагат огромни усилия за охраняването на границите. За съжаление по времето на Бойко Рашков и всички останали границата беше разградена. Положи се огромно усилие да се плюва българската държава, добави бившият премиер.

Борисов добави, че еврозоната чака, а още няколко закона ще бъдат приети след празниците.

Той коментира и гласуваните средства за отделните общини у нас. "Всички колеги, които подкрепиха бюджета, могат спокойно да се похвалят на хората, които са гласували за тях по места", посочи Борисов. По думите му, шансът проходът "Хаинбоаз" да бъде разширен и пътят Русе-Велико Търново да бъде изграден е над 90%. Планира се изграждането и на още един мост над река Дунав.

Лидерът на ГЕРБ коментира и казаното от Тагарев за изпращане на военнослужещи в Червено море в борбата с пиратството. "Доколкото знам изпращане на военнослужещи без решение на парламента не може да се случи. Българският народ не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва във военни действия. Едно е да помагаш на нападната държава, така както правят 50 държави и то тези, към които се стремим да са ни приятели, друго е да изпращаш военни части. Това не може да се случи и се чудя на Тагарев как може да говори без дори да е говорил с мнозинството в парламента. Българите трябва да знаят, че това няма да се случи", заяви лидерът на ГЕРБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ