Жилищата в София поскъпнали с над 90% за 6,5 години

Жилищата в София поскъпнали с над 90% за 6,5 години

Жилищата в София поскъпнали с над 90% за 6,5 години

Жилищата в София поскъпнаха с близо 92% за период от шест години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са със 79,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт/НСИ/.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с 98,6%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе, с повишение на цените на имотите със 79,8% за период от шест години и половина. Във всичките шест града с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Русе е с 56,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в крайдунавския град за същия период са поскъпнали с 83,2%.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив, който изостава съвсем малко сред Русе. В града цените на жилищата са нараснали с над 71% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с 59%. При съществуващите жилища увеличението на цените е значително по-голямо - с 83,6 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти попълват Стара Загора и Варна. На четвърто място в общата класация е Стара Загора с ръст от 65,9%, следвана от Варна с 51 Във Варна има най-голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за шест години и половина е с 33,8%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 61,5%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 47,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е близка до тази във Варна. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 34,5%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с  61,8%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ