Денков свиква днес Съвета по сигурността към МС

Денков свиква днес Съвета по сигурността към МС

Денков свиква днес Съвета по сигурността към МС

Очаква се премиерът Николай Денков да свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той даде заявка за предстоящото заседание миналия четвъртък, на среща в парламента.

Тогава бе свикан Председателски съвет, в който участваха и представители на изпълнителната власт, отново по темата за националната сигурност заради избухналия конфликт между Израел и ислямската групировка „Хамас“ и продължаващата война в Украйна.

Ако министър-председателят свика днес заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет това ще бъде четвъртата среща за последните 10 дни, на която ще се обсъждат рисковете пред националната сигурност, припомня БНР. Консултативна среща по темата свика и президентът, но без представители на парламентарните групи. Заради ситуацията в Близкия изток заседава и Националния контратерористичен център, свикан от премиера. След всички срещи представителите на институциите заявиха, че на този етап няма непосредствена заплаха за България заради войната между Израел и „Хамас“, но при задълбочаване на конфликта има риск от нов бежански поток.

"България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили", заяви междувременно пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

"Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано".

Министерството на отбраната усилва охраната на границата ни с Турция като изпраща там допълнително 50 военни, за да подпомогне МВР в противодействието срещу нелегалната миграция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ