Денков: Вече се подготвя вторият пакет военна помощ от България за Украйна

Денков: Вече се подготвя вторият пакет военна помощ от България за Украйна

Вторият пакет военна помощ от България за Украйна вече се подготвя и е подобен по обем и съдържание на първия. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, цитиран от БТА. 

"Много е важно тази помощ да стигне навреме. Тя е съобразена с това, от което се нуждае Украйна. Принципът е следният: те дават списък на това, което ги интересува, ние гледаме какво е необходимо за нашата армия и от това, което остава, можем да изпратим съответно муниции или някакви други технически средства, които им трябват", каза Денков.  

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс бяха взети три важни решения по отношение на Украйна, добави премиерът. По думите му, най-важното според него е създаването на Съвета НАТО-Украйна, който поставя президента на Украйна на масата заедно с всички други държавни ръководители. "Това дава на украинския президент възможност да бъде равноправен на останалите, когато се обсъждат общи въпроси, включително да свика заседание на Северноатлантическия съвет, ако е необходимо", каза Денков.

Второто важно решение е, че отпадна нуждата Украйна да изпълни Плана за действие за членство, тъй като по думите му украинците "са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане". Така "вместо два етапа остава само един етап за приемане", посочи Денков.

"Третото решение е, че имаше решителна, доста сериозна помощ за Украйна - както икономическа, така и военна", добави той.

Отделно, в момента тече представяне на декларация на Г-7, която дава възможност и основа за общ подход, в който на база на двустранни договори всяка от държавите може да си сътрудничи с Украйна. Абсолютно единодушно Украйна има пълна подкрепа от държавите членки на съюза, заяви Николай Денков. 

Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да бъде засилена до ниво бригада, заяви на брифинг във Вилнюс министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Това не значи, че в днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което би означавало близо 5000 души да има на наша територия", каза Тагарев. Той добави, че непосредствената цел е България да изгради цялата логистична инфраструктура и да направи всичко необходимо в качеството си на страна домакин, за да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че ключовото послание, тук е "бригада тогава, когато е необходимо". Създаването на необходимите условия, по думите му, поставя предизвикателства пред цялата сфера на отбраната, включително в инфраструктурно отношение и що се отнася до готовността на силите, синхронизирането на системите за командване и управление.

"Регионалните планове са първата стъпка. Идеята е как НАТО ще се отбранява, как ще възпира и ще се отбранява в случай на нужда в новата обстановка", допълни началникът на отбраната Емил Ефтимов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ