Air policing: Руски самолети два пъти са доближили въздушното пространство на България, на Литва -34 пъти

Air policing: Руски самолети два пъти са доближили въздушното  пространство на България, на Литва -34 пъти

Air policing: Руски самолети два пъти са доближили въздушното пространство на България, на Литва -34 пъти

Руски самолети са доближили на два пъти въздушното пространство на България. Това е станало през февруари и март, когато започна руската инвазия в Украйна. Това заявиха от Министерството на отбраната на Испания, което обяви доклад за приключила тазгодишната си кампания по Air policing в рамките на НАТО. Испанските изтребители от военновъздушните сили завършиха тазгодишната кампания на Air policing с общо 38 операции „Alpha Scramble“ за прихващане на руски самолети от източната граница на НАТО, според данни на Министерството на отбраната на Испания.

По-спокойна е била работата на мисията в България, съобщават от испанското ведомство. Между февруари и март испанските изтребители са извършили само две прехващания на руски самолети, въпреки че са изпълнили до 46 мисии и 129 летателни часа, пише newsstormer.com, позовавайки се на отчет на свършената работа на Air policing.

Всяка година Испания е част от ротациите на съюзническите страни в държавите на източния фланг на Атлантическия алианс, за да допринесе за усилията за възпиране пред лицето на руската заплаха. Но тази година усилията бяха удвоени, като бяха разположени до три държави -  България, Литва и Естония, с най-големия брой изтребители-бомбардировачи, предоставени досега.

Реализирани са 38 мисии за прехващане на самолети, които не отговарят на международните стандарти за полети, всички руски. Когато някой от тях бъде засечен, се включва аларма в основната база. Изтребителите трябва да са в полет за по-малко от 15 минути, за да се гарантира суверенитетът на въздушното пространство.

Най-трудоемкото за испанските пилоти беше дежурството в Литва, където пилотите трябваше да се изправят пред 34 мисии „Alpha Sramble“ за прихващане на руски самолети след военната й офанзива в Украйна. В Литва Испания разположи осем „изтребителя“ F-18 между месеците април и юли. През тези четири месеца испанските пилоти са извършили общо 257 мисии, в които са изпълнили 963 летателни часа. Най-нова беше операцията в Естония, която продължи само три седмици. През тези 20 дни испанските пилоти също е трябвало да реагират два пъти на аларми за откриване на неидентифицирани самолети.  От авиобазата Емари в Естония, четирите самолета Eurofighter на ВВС са изпълнили 28 мисии с общо 116 летателни часа, става още ясно от доклада в края на мисията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ