Два сигнала срещу бившия главен обвинител Иван Гешев са постъпили в Софийска градска прокуратура

Два сигнала срещу бившия главен обвинител Иван Гешев са постъпили в  Софийска градска прокуратура

Два сигнала срещу бившия главен обвинител Иван Гешев са постъпили в Софийска градска прокуратура

След активирането на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала срещу Иван Гешев. По единия от тях е възложена проверка на Антикорупционната комисия, а по другия е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. Това съобщи БНР. 

Те са от граждани и са били сред първите при старта на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. След отстраняването на Иван Гешев за уронване престигжа на съдебната власт, ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която отговаря за механизма, е препратила сигналите на компетентната Софийска градска прокуратурата. От там отказаха детайли по съдържанието им, освен, че по единия наблюдаващият прокурор не е установил данни за  извършено престъпление, а развитието по другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия.

В Софийската градска прокуратурата има и други проверки, свързани с Иван Гешев и по тях той беше разпитван малко преди Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата му. Едната е по сигнал на временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов за незаконни записи, натиск срещу бившия наблюдаващ прокурор по делото "Барселонагейт“ и неправомерно използвяне на почивната станция на прокуратурата в Боровец.  Дали тя ще доведе до повдигане на обвинения ще стане ясно в първите месеци на следващата година. 

Другата проверка е за опит за принуда над самия Гешев да подаде оставка. По нея са разпитвани членовете на Прокурорската колегия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ