Едва 20% от завършилите в сферата на туризма работят в сектора

Едва 20% от завършилите в сферата на туризма работят в сектора

Едва 20% от завършилите в сферата на туризма работят в сектора, по данни на Министерството на образованието. Това съобщи днес министърът на туризма Зарица Динкова на среща с Хюберт Гамбс - генерален директор на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на ЕК, съобщиха от ведомството. "Аз и екипът ми полагаме сериозни усилия да променим тази тенденция, за да можем да спрем загубата на ресурс от обучени хора.", допълни тя. За да се случи това, са необходими редица мерки, включително и адаптиране на учебните програми, работната среда и условия, за които страната ни разчита на експертна помощ и от европейските ни партньори“, обясни министър Динкова. По време на разговора бяха обсъдени и други предизвикателства, пред които е изправен туристическият сектор в България. Сред водещите беше посочено изтичането на висококвалифицирани кадри извън страната, предимно заради по-високото заплащане.

България е доверен и надежден партньор, който може да допринесе за укрепване на сигурността на Шенгенското пространство и Европа, заяви министърът на туризма Зарица Динкова. Двустранната среща се проведе след нНеформалната среща на министрите на туризма на ЕС в Палма де Майорка.

"Улесняването на визовия режим и приемането на България в Шенген ще донесат значителни икономически, социални и културни ползи и ще стимулират пътуванията и туристическия сектор. Разчитаме на вашата подкрепа, за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство.", добави министър Зарица Динкова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ