ГЕРБ: Петков обслужва интересите на „Газпром” и „Лукойл”

ГЕРБ: Петков обслужва интересите на „Газпром” и „Лукойл”

ГЕРБ: Петков обслужва интересите на „Газпром” и „Лукойл”

Българското общество плаща 10 млн. лева повече на ден за газ заради руските посредници и 10 млн. повече за гориво отново заради руските посредници. Правителство, което се прави евроатлантическо, излиза, че работи за „Газпром” и „Лукойл”. Никога в историята на България те не са печелили толкова, колкото сега. Разликата за една година заради посредниците е в размер на 3,5 млрд. за „Газпром” и 3,5 млрд. за „Лукойл”. Дали взимат всичките 7 млрд. или си ги делят с Кирил и Асен, това е въпрос, който вероятно никога няма да разберем. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на брифинг в централата на партията.

Руските посредници, руския газ, и руския петрол, са 7 милиарда повече за българското население, изтъкна още Добрев.

"Търговският баланс между България и Русия се е влошил многократно, сега плащаме в пъти повече на Русия, заради тези евроатлантици в кавички", посочи още той.

"Петков обслужва интересите на „Газпром” и „Лукойл”. Незавършването на интерконектора с Гърция е в най-пряк интерес на „Газпром”. Продължаваме да плащаме на „Газпром”, но продължаваме да плащаме и на руски посредници", заяви от своя страна депутатът Томислав Дончев.

Тук същественото е, че освен обслужването на руските интереси, имаме и корупция, допълни той.

„Не търсим оправдания по време на криза. Писмата на „Газпром” показва пълен провал. Пълен провал показват и всичките им ходения в Баку”, изтъкна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"България стана най-развита газопреносна мрежа на Балканите, като 80% реверсивните връзки са на наша територия. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган. В най-тежката му година проведохме среща във Варна с представители на ЕК и оправихме отношенията", заяви той. "За българския народ надали вече има значения на едни или други за корупция. Факт е, че заради "Лукойл" и "Газпром" България губят по 20 млн. лева - 7 млрд. лева за година", коментира още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова в новото НС първият законопроект да е за 100% диверсификация и независимост от "Газпром". Според него това ще стане с търг за 10-годишни доставки на втечнен газ, за да има повече предвидимост и устойчивост на цените, като да се търсят всякакви доставчици - от САЩ, Катар, Египет.

Борисов призова да се фокусираме и върху добиването на български газ, има достатъчно находища. Лидерът на ГЕРБ отново призова за таван на цените на горивата до 2,70 лева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ