Спешна лидерска среща гаси пожара с оттеглената от Асен Василев подкрепа за проектобюджета

Спешна лидерска среща гаси пожара с оттеглената от Асен Василев подкрепа за проектобюджета

Спешна лидерска среща предизвика внезапното решение на Асен Василев финансовото министерство да оттегли подкрепата си за проектобюджета след като бюджетната комисия отхвърли късно снощи част от текстовете за осигуряване на по-висока събираемост на приходите. Лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ -Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са се разбрали да се изчистят спорните казуси и внесените от Василев разчети да бъдат подкрепени.

"Имаме разбирателство за бюджета. На лидерска среща се разбрахме, че всички казуси ще бъдат решени и че България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.  

"Ние сме различни партии, диаметрално противоположни, но по някои теми изключително близки. Компромисът да направим правителство мисля, че успокоява обществото. Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ако не се приеме бюджет, внесен от финансовия министър Василев, правителството пада. Затова си поставихме като цел - това по-добро ли е за България, ако падне правителството или да се опитаме да направим компромис в името на по-доброто. Отстъпих доста неща, които сме говорили. Колегите се съгласиха за касовите бележки на ресторантите и електронното плащане на заплати по електронен път да бъде за фирми с над 100 човека", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Мерките ще бъдат приети и подкрепени, важното е, че България ще има бюджет, коментира и Христо Иванов. Той потвърди, че е постигнато съгласие по един от въпросите, предизвикали големи спорове в бюджетната комисия вчера - плащането на заплатите по електронен път.

"Таванът за цените на тока за бизнеса ще остане 200 лева. Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Приоритет са Шенген, еврозоната, съдебната реформа, поситганхме общи резултати и сега ще влезем в зала, за да ги подкрепим", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

От първото съвместно изявление на Борисов, Петков и Иванов стана ясно, че вече е готова и управленската програма, работи се и по рамката за споразумение. "Тежък ни е въпросът за некоалицията, но нашият писмовен човек Христо Иванов пише механизма сега, с който в такива кризисни моменти да можем да заставаме и некоалиционно да обясним нашите решения", каза Борисов

Христо Иванов поясни, че все още се съгласуват текстове. "Има текстове, които се обсъждат в момента, чакаме да се съгласуват и ще бъде подписан. Това, което е важно, е, че мнозинството се консолидира около решение по приходните мерки в бюджета", каза той.

По други спорни теми, като проекта за конституционни промени Борисов заяви, че от ГЕРБ няма да отстъпят за мандатността на кметовете, защото "се избират от народа". Предложението към момента е правото на кметски мандати да се ограничи до два. 

"Истинската цел на конституционното мнозинство е съдебната реформа и нашият водач Христо Иванов в тази тема, го подкрепяме във всички неща", добави Борисов. 

От думите му стана ясно, че днес ще бъдат избрани подуправители на БНБ, а в петък - председатели на Здравната каса и сметната палата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ