Кирил Петков и вътрешният министър се скараха в ефир за протестите и назначенията във ведомството

Кирил Петков и вътрешният министър се скараха в ефир за протестите и назначенията във ведомството

Кирил Петков и вътрешният министър се скараха в ефир за протестите и назначенията във ведомството

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и вътрешният министър Калин Стоянов влязоха в директен сблъсък за назначенията в МВР и за организацията при потушаването на протестите по време на футболната среща на 16 ноември.

„Калин Стоянов беше подаден за министър като експерт от ГЕРБ, каза Кирил Петков. Така той отговори на разказа на Калин Стоянов от участието му по Нова телевизия в неделя, че Петков два дни го е молил да стане министър.

"Не си спомням кой от ГЕРБ го предложи, но беше със сигурност от ГЕРБ“, заяви днес съпредседателят на ПП-ДБ. „Имената главно идваха от Мария Габриел и от Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням - или от Мария Габриел, или от Борисов, един от двамата“, допълни Петков. "Няма наш и ваш. В случая беше нает, предложена му позицията като експерт. За двата дни гонене... След като видяхме, че е млад, неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Той каза, че не може да вземе сам това решение, преди да говори с жена си, което ние уважихме. И имаше два дни да мисли и на втория ден той отговори и каза - добре, съгласен съм", разказа още Петков. „Последният ми разговор с Калин Стоянов беше в средата на август, оттогава не сме говорили“, каза той. „Може да го питате дали съм предложил едно име. Единствено го питах дали е сигурен, че на част от тези хора им се няма доверие, защото част от тях направиха честни избори по времето на Бойко Рашков. И сменяш тези хора, защото не са си свършили работата или има нещо друго“, допълни Петков. „Оставката не е искана от мен като Кирил Петков, а от 63 депутата от ПП-ДБ. И аз я искам, но като част от групата“, допълни той. Той критикува изказванията на министър Стоянов след погрома на протеста миналата седмица. А спокойствието му на следващия ден взривило парламентарната група, обясни съпредседателят на ПП-ДБ.

В този момент по телефона се включи вътрешният министър Калин Стоянов и започна да отхвърля казаното от Петков. "Срещата не беше една, те бяха няколко в МВР и това може да се провери. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които „Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството“, заяви Стоянов.

Петков попита Стоянов дали от август, когато е била последната им среща, е получавал обаждане от него или самият той е ходил в МВР. На това министърът отговори: „Господин, Петков, а до август?”. Последва и втори въпрос – дали съпредседателят на ПП-ДБ е посочвал конкретни имена за назначения: „Казах, че до август – да. След това не сме се чували. Дотогава е имало множество разговори с вас – лични срещи и по телефона”, поясни Стоянов.

„Това е много лесно проверимо”, отвърна силовият министър на въпрос от Петков колко са били срещите им в МВР. В крайна сметка не стана ясен точният брой, въпреки настояванията на депутата от ПП-ДБ, но категорично не била една.

Стоянов обясни, че разговори с Делян Пеевски и Бойко Борисов е имал в пленарната зала и извън нея – в кулоарите на Народното събрание. „А разговори с вас съм имал в МВР и по телефона. Искам да припомня на Петков, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар”, каза вътрешният министър на съпредседателя на ПП.

Министърът уточни, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че той няма да се поддаде на влиянието му. „Не, разговорите приключиха, когато вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте добре. Моят проблем в момента е, че вие не само трябва да се разграничите, но трябва да направите всичко възможно да се открие кои са хората, така че МВР никога повече да не бъде в ситуацията като от онази вечер”, настоя Петков. Стоянов му отвърна, че сега правят точно това. „Има назначена проверка на цялостното мероприятие. Тя се извършва от Дирекция „Инспекторат” и ГДНП. В рамките на тези дни, които са отминали, ние вече имаме резултати. Днес ще запознаем медиите с тях”, обясни той и уточни, че ще предостави данните и на депутатите. „Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и захвърлени полицаи”, категоричен е Стоянов. „Вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата – над 95% от тях, които се справиха чудесно. Вашата роля е за тези няколко, които не се справят чудесно и са били хората, да поемете цялата отговорност, че това няма да се повтори отново. Това искаме, а не да се оправдавате”, каза от своя страна Петков. „Не се оправдавам! Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател. Заради това, че на двама – трима, петима човека, адреналинът им е дошъл в повече и са превишили своите права и ще понесат отговорност”, добави Стоянов, а Петков отрече да поставя служителите под общ знаменател. 

Петков отправи призив към министъра: „Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи”, изиска той. Стоянов поясни: „Важното е на терен да бъде професионалната фигура – главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите”, покани го министърът. „Със сигурност няма да съм на кино до вас”, увери го съпредседателят на ПП-ДБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ