КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата от 1 юли

КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата от 1 юли

КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата от 1 юли

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за минимална заплата от 850 лв. и 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли.  От синдиката изчисляват, че натрупаната инфлация за последните 2 години е над 28%. Затова искат още в Бюджет 2023 да бъдат заделени 248 млн. лв. за компенсиране на инфлацията в министерствата.

Освен това от профсъюза изчисляват, че са необходими 524 млн. лв. за поддържане на средната заплата на педагозите на заложените в Колективния тлудов договор 125% от средното за страната възнаграждение.

"Нашите искания към бюджет 2023 година са с тези уточнения - от 1 април компенсация на недокомпенсираната инфлация на всички, които плаща правителството. От 1 януари съответните средства, за да могат педагозите да получават 125% от средната за страната и да я поддържат до края на годината по механизмите, които са договорени в Колективния трудов договор и обещани от почти всички политически партии на учителите и 1 юли - 10% компенсиране на прогнозната инфлация до края на годината - общо трябват от 1,3 млрд. лв.", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНТ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ