Миньори, енергетици и земеделци ще протестират цял ден пред Министерски съвет

Миньори, енергетици и земеделци ще протестират цял ден пред Министерски съвет

Миньори, енергетици и земеделци ще протестират цял ден пред Министерски съвет

Два протеста ще се проведат днес пред Министерски съвет. Първият, на миньори и енергетици ще започне сутринта. Следобед там ще отидат и земеделците, които дадоха отсрочка на властта до 15 часа да изпълни исканията им. 

Конфедерация на труда „Подкрепа“ и КНСБ организират Национален протестен митинг-шествие на миньори и енергетици от цялата страна от въгледобивния сектор под надслов: „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“ Акцията ще започне в 11,30 часа от площад „Свети Александър Невски” в столицата, предава БНР.

Участниците в шествието ще се придвижат по улиците „Оборище” и „Георги Раковски” и по булевардите „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков” до официалния вход на Министерския съвет, където от 12 часа ще се проведе Национален протестен митинг. 

По данни на организаторите се очаква в протестната акция да се включат хиляди работници от целия въгледобивен сектор на страната. След протести по места те ще издигнат и в София гласа си с искане за запазване на работните си места и доходите си, както и ще изразят несъгласието си с така наречените териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора. По данни на синдикатите пряко засегнати са близо 20 000 работни места, а косвено – над 80 000.

Протестът на земеделците също се пренася в София. Очаква се в протестните действия да се включат около 600 тежки машини, които ще престоят на специално обособени терени на подстъпите към столицата. Фермерите няма да влизат със земеделска техника в центъра на София преди да приключи планирания синдикален протест пред Министерски съвет, информира националното радио. 

След блокадата на десетки възлови участъци и кръстовища в цялата страна земеделците подкараха тракторите си към столицата. Заради синдикалния протест на миньори и енергетици влизането на тежка техника в центъра на София се отлага до ранния следобед. 

По този начин протестиращите земеделски производители дават срок до около 15:00 часа, за да бъдат изпълнени исканията им. 

Очаква се пътувалите цяла нощ от различни части на България трактори да бъдат паркирани около Долни Богров, където в 10 ч ще се съберат всички протестиращи фермери. Някои от колегите им обаче заеха позиция на друг вход на София още от снощи, готови да отстояват исканията си 

"Очакваме да има забрана за внос на украинско зърно - както другите държави - Полша, Чехия, Румъния. Ако не стане това, влизаме в София и блокираме движението", каза пред радиото зърнопроизводителят Теодор Николов от Пернишко. 

Рано тази сутрин представители на инициативния комитет ще бъдат в Столичната община за уточняване на маршрутите на земеделската техника, ако тя бъде допусната в София.

Над 100 производители на оранжерийни зеленчуци от Пазарджик ще се присъединят към протеста на зърнопроизводителите в София. За тези, които няма да пътуват с леки автомобили, са организирани и два автобуса, каза за БНР Иван Кабуров, член на Управителния съвет на Българската асоциацията на производителите на оранжерийни продукти:

"Много от хората ще бъдат с коли, защото, ако спрат автобусите, няма да можем да стигнем до протеста. Ако ни спрат за проверка и започнат да ни проверяват, може да се заядат както с колоната с трактора и за да избегнем този риск, голяма част ще тръгнат с автомобили", добави той. 

Протестиращите фермери все още не са взели решение дали ще откликнат на поканата на земеделския министър Кирил Вътев да се включат в обсъждането на вида, количествата и лицензионните режими при внос на украински селскостопански стоки у нас. Според Вътев всички останали искания на земеделците са изпълнени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават