Очаква ни горещ август. Температурите ще варират между 13 и 40 градуса

Очаква ни горещ август. Температурите ще варират между 13 и 40 градуса

Очаква ни горещ август. Температурите ще варират между 13 и 40 градуса

През повечето дни на август времето ще е слънчево и горещо, но са възможни и краткотрайни валежи. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 35 и 40 градуса, съобщават Националния институт по метеорология и хидрология. 

Очаква се средните температури през август да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 13 и 17 градуса. 

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите през август ще е около и под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 литра на квадратен метър, за Черноморието - между 20 и 35 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър. 

През повечето дни от месеца времето в страната ще бъде предимно слънчево, сухо и горещо. В часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но валежи ще има на малко места, ще бъдат с петнист характер и ще са краткотрайни. По-голяма е вероятността за такъв тип валежи към 8-9-и август, около 12-и август, към 15-и и към 17-19-и август, както и към 24-и август. 

Относително хладно, с температури близки до обичайните, ще бъде в началото на месеца, но температурите бързо ще се повишат и през втората половина от първото десетдневие вече ще са по-високи от средните, особено в Северна и в Централна Южна България. Впоследствие температурите слабо ще се понижат, но ще останат над климатичните норми. 

През третото десетдневие на август по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и времето да е сухо, без съществени валежи, прогнозират синоптиците.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ