Развитието на двустранните икономически отношения обсъди министър Богданов с австрийския си колега

Развитието на двустранните икономически отношения обсъди министър Богданов с австрийския си колега

Развитието на двустранните икономически отношения обсъди министър Богданов с австрийския си колега

Развитието и надграждането на доброто икономическо партньорство между България и Австрия обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер, съобщиха от пресцентъра на институцията. Българският министър на икономиката е на работно посещение в Залцбург по покана на австрийския си колега.

На срещата беше поставен фокус върху сътрудничеството в ключови индустрии като микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете. Двамата обсъдиха още развитието на партньорството между малките и средни компании от двете страни.

Богданов и Кохер разговаряха за съвместни възможности за партньорство в аутомотив сектора и развитието на Индустриалните зони и паркове у нас. Акцент в разговора беше поставен и върху сътрудничеството в сферата на иновациите и стимулиране на стартъп екосистемата.

Министрите  се разбраха, че ще продължат да работят активно, за да се разширят сферите на икономическо сътрудничество и за да се отворят нови възможности за бизнеса от двете страни.

„Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции и разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области“, изтъкна Богданов. Той подчерта, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в България, а преките чуждестранни инвестиции от Австрия у нас възлизат на над 5 млрд. евро. „Австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и членството на България в Шенген е важно и за австрийския бизнес“, посочи българският министър на икономиката.

Двамата обсъдиха и визита на министър Кохер в България още през първата седмица на октомври тази година, като по време на нея ще бъде  организиран и двустранен бизнес форум. На срещата стана ясно още, че се планира българска делегация да посети Австрия през следващия месец, за да представи предлаганите от България възможности за индустриално сътрудничество.

Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587.4 млн. евро , което е ръст от близо 23%, спрямо същия период на миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ