Румъния изпревари България по най-ниски разходи за живот

Румъния изпревари България по най-ниски разходи за живот

2022 г. е първата година, в която България не е била най-евтината държава в Европейския съюз. По най-ниски разходи за живот тя е изпреварена от Румъния, показват данни на Евростат, публикувани на сайта на статистическата служба.

В северната ни съседка стоките и услугите струват с 42,2% по-ниско от средното за Евросъюза, докато у нас плащаме с 41,3% по-малко, сочат данните на Евростат.

В същото време разликата в заплатите на българите и тези в Румъния непрекъснато се увеличава, но в полза на съседите. От 1 януари т.г. Букурещ увеличи минималната работна заплата на 3977 леи, което е 1586 лв., а средната заплата е вече 6095 леи (около 2363 лв.) У нас средното възнаграждение в момента е 1863 лв. И единствено в столицата минава 2000 лв. – към момента е 2743 лв.  

Друга страна членка с близки нива на цените до тези в България е Полша, но сравнението със заплатите там е още по-нерадостно за българите. Поляците плащат с 38,5% по-евтино, отколкото средният европеец. Но средната работна заплата там по данни от началото на тази година е 7065 злоти, т.е. 3140 лв.

На Балканите има още три държави, в които ценовите равнища са по-ниски от нашите, но те не са членки на ЕС - Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Турция, където цените са с 60% по-ниски от средните за ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ