София ще се изправи пред тежко безводие в средата на века

София ще се изправи пред тежко безводие в средата на века

София ще се изправи пред тежко безводие в средата на века

София попада в групата на градовете, най-застрашените от безводие, което ще сполети Европа в средата на века. Изследване на World Wildlife Fund /WWF/  показва, че дори и при най-оптимистичен сценарий, в средносрочен и дългосрочен план, столицата ни ще се намира пред по-голям риск от недостиг на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза.

На сериозен риск са изложени още и десетки градове, сред които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел.

Анализът на WWF показва, че 17% от хората на континента, както и 13% от неговия БВП могат да бъдат изправени пред високи до екстремни рискове от недостиг на вода до средата на века. Според авторите на изследването този мрачен сценарий би могъл да бъде предотвратен единствено ако правителствата и бизнесът предприемат спешни и категорични действия за повишаване устойчивостта на икономиките посредством природно-базирани решения.

Днес реките в Европа стават жертва на продължителните горещини и засушаване. Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски нива, застрашаващи бизнеса, индустрията, селското стопанство и дори доставките на питейна вода.

Новият анализ на WWF показва, че Европа ще бъде по-податлива на суши и недостиг на вода през следващите години. „Сушите в Европа не бива да шокират никого: картите на водния риск отдавна сочат отчетлив недостиг на вода из целия континент. Това, което трябва да ни шокира, е фактът, че европейските правителства, компании и инвеститори продължават да си затварят очите за водните рискове, сякаш те ще се решат сами”, каза Алексис Морган, ръководител на програма „Води“ във WWF International. „Нуждаем се от спешни действия за смекчаване на тези рискове, особено чрез инвестиране в природно-базирани решения за подобряване състоянието на европейските реки, езера и влажни зони“, добавя той.

Анализът на WWF обхваща целия континент, но подчертава страните, които вероятно ще бъдат изправени пред най-големите рискове до 2050 г. Сред тях е Гърция, 82% от населението и голяма част от БВП на която може да идват от райони с висок или екстремен риск.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ