България

Политика

|

Общество

|

София, Варна, Габрово, Русе - различните подходи към постигането на устойчива градска среда

София, Варна, Габрово, Русе - различните подходи към постигането на устойчива градска среда

София, Варна, Габрово, Русе - различните подходи към постигането на устойчива градска среда

Постигането на устойчива и екологична градска мобилност става все по-съществен проблем за българските градове. Проблемите са идентични, но всеки решава как да подходи към тяхното разрешаване. В София вече има стандарти за изграждането на градската среда, в това число тротоари, шахти и други. В Русе сами са разрешили проблема с напояването в градските паркове и миенето на улици. Във Варна залагат на разширяване на пешеходната част на града. А в Габрово - на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това стана ясно по време на третия панел на първата "Годишна конференция за строителство и инвестиции 2022", организирана от списание "Мениджър", посветена на еволюцията в градската среда. 

"София е огромен град и е изправен пред огромни предизвикателства. Общинският съвет създава възможностите за публично-частни партньорства. Наред с това създаваме и правилата за начина, по който да изглежда града", каза председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев. 

Той отчете, че Столичният общински съвет до края на лятото е успял да приеме стандарти за градската среда - за тротоари, за градска настилка, всичко, което определя екстериора на нашия град. 

"Вече е факт нашата програма за изграждане на тротоарите. Обичайно, според бюджета, се изгаждат между 50 и 60 000 кв м тротоари се подменят и изграждат всяка година. Ние подготвихме, приехме и вече имаме финансиране от Европейската инвестиционна банка на най-мащабната инфраструктурна програма за изграждане на тротоари, за които първоначално сме предвидили 14 пъти повече средства. Амбицията ни е да изградим до 700 000 кв. м. тротоара в рамките на програмата - най-натоварените участъци в кварталите, спирките на градския транспорт, училища, здравните заведения. За нея сме получили дългово финансиране от 50 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка плюс собствено съфинансиране от 10 млн.лв. Очаква се финалният договор да бъде сключен през ноември. През пролетта се очаква да започнат дейностите по тази програма. Една трета от средствата предоставяме за пряко управление от районните кметове. Амбицията е хората от пролетта да виждат промяната в градската среда", обясни Георгиев.

Председателят на Столичен общински съвет определи тази програма като най-ефективния начин за подобряване на градската среда. Идеята на тази програма е с изграждането на добре изградените тротоари да се облагородят и новите квартали на столицата, допълни той. 

Георги Георгиев добави, че през последната една година Столичната община е направила мащабна реформа на начина на поставяне, контрол и поставяне на преместваемите обекти - павилиони, будки. "В крайна сметка промяната е факт. Над 100 са законодателните промени в нормативната уредба, които отговарят за начина на поставяне на преместваемите обекти. 

"Пет са паркингите, които предлагаме в програмата, като с два от тях напреднахме много. Два паркинга за 500 места в "Надежда" и на пазара в "Ситняково" вече имат разрешение за строеж.", посочи председателят на СОС.

Той се похвали и с готови проекти за изграждането на спортни обекти чрез публично-частно партньорства - за тенис кортове, футболни игрища, многофункционална спортна зала в "Слатина", два спорни обекта в "Люлин". Програмата предвижда на тези обекти да се предоставя 14безплатни часа седмично за ползване от деца. В останалото време ще работят на пазарен принцип. До края на годината вече ще са изградени 7 обекта. 

Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет. Снимка: Николай Дойчинов.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков се похвали, че вече е довършен общия устройствен план на София. 

"Пред нас като задача стои да довършим Софийския околовръстен път, има липсващ участък между бул. "България" и пътния възел с автомагистрала "Струма", ще има ли или не връзка с бизнес зоната в Божурище - искаме да решим важните теми за града", каза арх. Здравков. 

Той отчете, че огромна задача, която не се решава така лесно, е тази за градската среда. "През 2018 г. изменихме Закона за устройство на Столична община, така че да променим наредбата за градската среда. Наредбата създаде възможност за надграждане към нея система от стандарти - шрифтовете на всички системи за придвижване в града, цветовите решения в града, стандарти за настилките, трябваше да спазим изисквания за шахти. Заложихме много критерии - достъпна среда, обслужване на хора в неравностойно положение, майки с колички. Изходихме от конкретни проблеми, от бордюри с криви, поредица от елементи, които проектите не отчитат. Поредица от детайли за общата архитектурна визия на града. Минаваме на следващия стандарт - пешеходните пространства - улично осветление, парапети, кошчета, пейки. Тази задача е предстояща и имаме амбицията да довършим стандарта за градската среда. Правим проект за надписване на блоковете, като първо ще има такива в ж.к. "Младост" в близост до Бизнес парка.", разясни главният архитект на столицата.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. Снимка: Николай Дойчинов. 

"Това, което ние правим, е да изградим една поливна система за растителността. През миналата година успяхме да регистрираме четири кладенеца, които бяха действащи, които използваме за миене на улици и паркове в Русе", сподели местен опит инж. Димитър Недев, заместник кмет на Община Русе. 

Относно уличните ремонти, инж. Недев обясни, че тази година са решили да подходят различно - вместо да ремотнират улици на парчев града, са започнали ремонти в цели квартали - на улици, паркинги, междублокови пространства. В Община Русе подготвят и програма за залесяване, така че дърветата да издържат на промяната в климата. 

Инж. Димитър Недев, заместник кмет на Община Русе. Снимка: Николай Дойчинов. 

Сергей Петров, изпълнителен директор на "Варна - Европейска младежка столица" и учредител на сдружение "Таляна" се похвали, че са подкрепили инициативи, които са насочени към младежката част на града. Сред тя е и проектът за съживяване на Варна, който е бил сърцето на града, но в последните години бил изоставен. 

"Започнахме сериозна работа, първо да комуникираме с всички страни правилно - институции, бизнес и хората, които живеят там. Основните цели на сдружението са разширяване на пешеходната част на града. Една от основните улици беше предвидена да бъде просто един път, а тази улица естественията й поток е пешеходен. В момента тя е споделена - части от нея се използват от автомобили, а друга част се ползва като пешеходна зона. 53 са новите проекти в този район от 2016 година до момента", добави Петров. 

Сергей Петров, изпълнителен директор на "Варна - Европейска младежка столица" и учредител на сдружение "Таляна". Снимка: Николай Дойчинов. 

"Имаме за задача изграждане на устойчиви местни системи. "Европейски стартъп градове" работи с над 50 кмета и администрации на европейски градове. Важно е да бъдат вкарвани в общината реалните проблеми на хората в градската среда. Важно е да се обясни на хората, че затварянето на една улица от една зона за автомобили, не означава спад за бизнеса, а напротив - увеличава се човекопотока, услугите в района и броя на бизнеси там", каза Димитър Василев, председател на Български бизнес форум и координатор на "Европейски стартъп градове". 

Димитър Василев, председател на Български бизнес форум и координатор на "Европейски стартъп градове". Снимка: Николай Дойчинов. 

"Това, което правим като община е да гледаме на енергийната ефективност като на икономическа ефективност. Статистиката показва, че този, който е постигнал ениргийната ефективност, се е развил икономически", сподели Тодор Попов, директор на Дирекция “Административно, правно и информационно обслужване” на община Габрово. 

Според него, транспортът трябва да се оптимизира, но това трябва да става заедно с гражданите. "Нямаме време да чакаме държавата да ни реши проблемите", категоричен е той. 

Приключихме една инициатива преди няколко месеца, в която предложихме индустриалните ни зони да се обединят. Друг проект, който започнахме, е за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради", посочи Тодор Попов. 

Тодор Попов, директор на Дирекция “Административно, правно и информационно обслужване” на община Габрово. Снимка: Николай Дойчинов. 

Очаквайте новини и от последния, четвърти панел на годишната конференция на Мениджър за строителство и инвестиции!

Основен партньор на събитието: Артекс

С подкрепата на: AlltercoShellyBLDРайкомерс КонструкшънMPassТехнопанелТехногипсТехносимG.P. GroupAntre

Партньор на коктейла: Johnnie WalkerLevent

Институционални партньори: Столичен общински съветКамара на строителите в БългарияГермано – Българска индустриално търговска камараФренско – Българска индустриална и търговска камараБългарска стопанска камара

Медийни партньори: Българска национална телевизияdir.bgDnes.bgBloombergTV BulgariaИнженер.БГвестник СтроителСтройИнфо

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред