Шефът на "Хидрострой" задържан за изнудване и телесна повреда

Шефът на Хидрострой задържан за изнудване и телесна повреда

Шефът на "Хидрострой" задържан за изнудване и телесна повреда

Строителният предприемач Велико Желев е задържан след спецакция на полицията в нощта срещу вторник. Арестът е по разследване за изнудване. Издирват се и други двама души. Извършени са претърсвания, предстои оценка на доказателствата. Към момента Желев е с мярка "задържане под стража" за 24 часа. Това съобщи на брифинг зам.- районният прокурор в София Борислав Георгиев.  Той обясни, че първоначално разследването е образувано от МВР за нанесена телесна повреда, след това е преквалифицирано в изнудване.

"До полунощ са извършени разследвания, претърсвания и обиски, иззети са веществени доказателства, документи, компютри. Сега ще се извърши оценка на доказателствата", посочи Георгиев.

По думите му престъплението е извършено от трима души. Потърпевш е бивш служител на дружество, свързано с Желев, който бил принуден да подпише документи с невярно съдържание. Те са свързани с имуществено разпореждане - поемане на задължения, като става въпрос за отношения в рамките на дружеството, обясни Георгиев.

Наблюдаващият прокурор предстои да прецени дали се касае за престъпление, което трябва да разследва Софийска районна прокуратура или Софийска градска прокуратура. Все още не е изяснен характерът на телесната повреда, по първоначални данни тя е лека, но предстои заключението на медицинско лице.

 Велико Желев е бивш шеф на АПИ и председател на съвета на директорите на фирма “Хидрострой”, която спечели поръчката за строежа на тунел под Шипка, на обща стойност 360 млн лева. Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва. Разследването няма никаква връзка с данните за сериозни нарушения по строителството на магистрали или други дейности по обществени поръчки, стана ясно обаче от брифинга на прокуратурата

От вечерта в понеделник полицейски патрул е поставен до луксозната вила на строителния предприемач в курорта „Св. св. Константин и Елена" край Варна. Полицията изпълнява разпореждане, свързано с разследването и до този момент няма да предприема други действия. Униформените до този момент са охранявали имота на Желев, за да не се изнася нищо оттам. Велико Желев за кратко беше и шеф на пътната агенция. След това навлезе в пътното строителство. Той изгради Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. Лв. През февруари АПИ изплати дължимото на фирми на Желев свързано с изграждането на магистрала „Хемус“. Той спечели строителството на два участъка с обществени поръчки, които бяха пуснати в експлоатация. Сега строи по схемата с инхаус възлагането от "Автомагистрали" като доставчик на материали и техника.

Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала "Хемус". За подобни нарушение неотдавна събщиха регионалният и вътрешният министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ