Времето: Опасните горещини продължават, но от запад се задават бури

Времето: Опасните горещини продължават, но от запад се задават бури

Цялата климатична карта на страната и днес е в трите цвята за опасно време, но предупрежденията са както за много високи температури, така и за летни бури с валежи и гръмотевици. След обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо ще се понижат. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са интензивни и значителни по количество, ще има и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен, в Дунавската равнина временно силен. В Северозападна България дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 33° и 38°, а в източната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°, в София - около 36°. 

Червен код за високи температури и гръмотевична дейност е обявен в областите Русе, Пловдив и Стара Загора, а червен код само за високи температури е в сила в областите Сливен, Бургас, Ямбол и Хасково. 

Оранжев код за високи температури и гръмотевична дейност е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Пловдив, а оранжев код за високи температури е обявен в областите Добрич, Варна, Благоевград, Смолян и Кърджали. 

Жълт код за за високи температури и гръмотевична дейност е обявен за областите Монтана, Враца, София област, София-град, Перник и Кюстендил, а жълт код за гръмотевична дейност е в сила в област Видин. 

В планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в масивите от западната половина от страната ще има краткотрайни, на места интензивни валежи от дъжд с гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Високи температури, максималната на височина 1200 метра ще е около 29°, но 2000 метра - около 22°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Привечер, главно над северното крайбреежие, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който късно вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са от 33° до 38°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 06:13 часа и залязва в 20:52 часа. Продължителността на деня е 14 часа и 39 минути.

Графика: Национален институт по метеорология и хидрология

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ