Зърнопроизводители блокираха над 40 важни пътни точки. Премиерът: проблемът с вноса от Украйна е решен

Зърнопроизводители блокираха над 40 важни пътни точки. Премиерът: проблемът с вноса от Украйна е решен

Зърнопроизводители блокираха над 40 важни пътни точки. Премиерът: проблемът с вноса от Украйна е решен

С блокади на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове започна националният протест на земеделските производители, в който участват над 26 браншови организации от целия сектор. Браншът поставя пред правителството пет искания: да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед; до 30 септември на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна; държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена; допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план. Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена агротехника от района. А премиерът съобщи пред медиите, че проблемът, който зърнопроизводителите са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен. Въпреки думите му, протестът започна, а утре протестиращите ще се преместят и пред прозорците на Министерския съвет.

"Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания", каза председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов.

От Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, се посочва в съобщението.

"Имаме разговор, решението дали ще отпадне или няма да отпадне зърното не може да се вземе само от производителите, взема се от Министерския съвет и Народното събрание. През цялото време е имало диалог и разговор с производителите. Имаше разнородни интереси. Основният проблем, свързан с вноса от Украйна, който поставят зърнопроизводителите, е решен. Протестът е с искания, които не могат да бъдат решени, по начина по който се иска. Слагат се срокове, които няма как да се изпълнят", заяви пред журналисти премиерът Николай Денков.

Според премиера част от сроковете са свързани с нотификации от Европейската комисия. "Няма как да прескочим ЕК, трябва да се спазят правилата. Има разнобой между зърнопрозводителите, животновъдите, производителите на плодове и зеленчуци и с други производства, техните интереси са разнопосочни. Основните организатори на протеста са зърнопроизводителите, когато са готови за конструктивен диалог - да дадат знак и ще се видим, отказаха 2 срещи", каза още Николай Денков.

Снимка: Кадър от БНТ

Междувременно протестиращи блокираха със земеделски машини ГКПП "Дунав мост" при Русе и издигнаха лозунги с надписи "Системата ни убива!". 

"Ние работим на загуба. Около 80-90% от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност. Украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. Това ще доведе до пълен крах на българското производство", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

"Борим се за оцеляване. Евтиният внос на плодове от Украйна влошава допълнително положението“, каза Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара "Плодове и зеленчуци". По думите му, цената на килограм замразени малини внос от Украйна е 1.20 евро, а в България се плаща 2.00 лв. за брането на килограм малини. Той заяви, че искат нормални условия за работа и държавата да застане зад тях.  

Протестиращи с табели "Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие", "Да спрем разрухата в българското земеделие", "Без фермери няма прехрана" блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно. и др. 

"Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци. Ние ще затворим пътя, защото това е едно от условията, за да има някакъв ефект този протест. Няма да създаваме напрежение между местните хора и няма да ограничим преминаването на колите, а само на ТИР-овете, които влизат и излизат през страната от Дунав мост-2", обясни за БТА председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест в южната част на Стара Загора, а над 100 трактори, комбайни и друга тежка техника блокира кръговото кръстовище на пътния възел Петолъчката край Ямбол. В протеста там взеха участие земеделци от Ямбол, Сливен, Бургас, Айтос и Карнобат.  

Над 200 машини тръгват от Стара Загора към София с 40 км/час. Селскостопанската техника ще се движи по Подбалканския път, като се очаква в Карлово към тях да се присъединят още 150 машини. Полицията обаче спря колоната. Притесненията са, че пътната артерия ще бъде блокирана. Изчакват се уведомления от инициативния комитет за протестите. След това протестиращите блокираха единия от изходите на града към магистрала "Тракия", преминавайки постоянно през пешеходна пътека. Земеделците не пропускат дори полицейски коли заради опита да бъде възпрепятстван протестът.

"Протестът продължава, като периодично ще бъдат пропускани колони с автомобили. Безпроблемно ще е преминаването на линейки, противопожарни автомобили и училищни автобуси", каза Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

В Хасковско протестът блокира международните пътища от Стара Загора за Маказа и от Пловдив за Свиленград. Земеделци от няколко области се събраха с техниката си. Като акцент в исканията си поставиха защитата на българското производство.

"Това е безпрецедентно обединение на сектора, което показва, че вече чашата е преляла. Тук сме останали последните вече дейци, които се борим за българската храна. Работим за България, нашата земя”, каза Кристиян Иванов, областен координатор на Българска камара "Плодове и зеленчуци". 

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Земеделският протест в Добричко обхваща 4 места - на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит, предава БНР. 

Един от най-пострадалите сектори в земеделието е животновъдството, споделиха представители от бранша пред БНР. "Изкупната цена, която дават преработвателите, убива сектора. Тази година цената на млякото падна на 50 ст. за литър краве мляко и 1,60 лв. за литър овче. Има мандри, които отказват да работят със свежо овче мляко, тъй като са заявили, че ще работят със сухо мляко, внос от Украйна. Исканията ни са да се спре нерегламентирания внос на сухо мляко от Украйна, както и на пчелен мед и свежо мляко", обясни пред националното радио Галин Великов, представител на Обединението на овцевъдите и козевъдите. По думите му стандартите в Украйна не отговарят на европейските.

Забравени сме от Господ, каза животновъдът Станимир Симеонов.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова определи като дипломатически скандал поведението на България предвид борбата, която тя води доскоро, заедно с Полша, Румъния, Унгария и Словакия за забрана на вноса на украинската селскостопанска продукция. "Загубихме тази подкрепа на останалите 4 държави. Това е предателство и към българския народ, и към държавите, с които имаме едни и същи искания спрямо ЕС. Основното искане е да бъде наложена национална забрана за спиране на вноса от Украйна на чувствителни за България селскостопански стоки. Този списък беше доста семпъл на предната забрана. Искаме да бъде добавено сухо мляко и нерафинирано слънчогледово олио - неща, които стресират пазара и упражняват натиск върху българското производство", посочи Жекова пред БНР. 

"Поставили сме на масата исканията си. Искаме те да се изпълнят. Не сме готови на отстъпки. Нещата отиват на зле, ако няма правилни решения от страна на правителството. Те ни направиха услуга - целият бранш е обединен с цел да си отстояваме интересите и да просперираме в земеделието. Дайте ни шанс да работим", заяви Преслав Георгиев, земеделски производител от Ябланица.  

Не зърнопроизводители, а полицаи блокираха пътя при Благоевград, предава bTV. В Югозападна България се предвиждат блокади край Кюстендил, Радомир, Земен – Лобош, Ковачевци-Лобош, Сапарева баня, Дупница - с. Пиперево, Перник, Брезник, край Кресна, както и по пътя Драгоман-Калотина.

Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна. Това увериха представители на Българската агенция за безопасност на храните в ефира на Нова телевизия. 

"Не съм съгласен, че няма контрол на фуражите, които постъпват в държавата. От миналата година всички пратки бяха изпитвани по показатели, вкл. и за тежки метали. Пробите са отрицателни", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ.

"Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол. Съгласно Европейския регламент зърното от Украйна не подлежи на официален граничен контрол. То влиза с документи. Вече във вътрешността на страната могат да бъдат взети проби. Слънчогледът има много добри показатели. Имаме от 46 до 49 процента масленост, което надвишава заложената в българския държавен стандарт. Законодателството в областта на храните, специално за екитирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако процентното съотношение в халва, която има вложен слънчоглед от Украйна пише 35%, те го обявяват – произход "Украйна", каза д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ с ресор "Храни". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ