Колко са ръкавите на Млечния път?

Колко са ръкавите на Млечния път?

Въпросът за броя на спиралните ръкави на Млечния път отдавна е дебатиран от астрономите. Повечето предишни данни сочеха, че нашата галактика има два спирални ръкава. Нови данни обаче навеждат на мисълта, че Млечният път има два допълнителни спирални ръкава. Така ръкавите на нашата галактика стават четири, съобщи БТА.

Резултатите от ново изследване на астрономи от Федералния университет на Рио Гранди ду Сул обаче подкрепят тезата, че Млечният път има 4 ръкава. Учените ползвали инфрачервения телескоп WISE на НАСА, за да картографират районите в галактиката, в които се раждат най-много звезди.

Астрономите са на мнение, че младите звездни купове са идеални маркери на галактичната структура. Получените резултати показват, че преобладаващото местоположение на звездни купове в галактиката е в спиралните й ръкави, поясниха учените.

Те извършили наблюдения в инфрачервения спектър, комбинирани с алгоритъм, за да изследват незасенчена от прах слънчева енергия. Учените освен това искали да бъдат сигурни, че картографските им усилия не са "заразени" от далечна звездна светлина от звездния фон.

"Звездните купове в настоящата "проба" се намират в ръкавите Стрелец-Карина, Персей и във външни ръкави" - поясни екипът и допълни: "Резултатите подкрепят твърдението за спирална галактика с четири ръкава, сред които Стрелец-Карина, Персей и външни ръкави."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ