Марсоходът „Кюриосити” откри нови ценни доказателства

Марсоходът „Кюриосити” откри нови ценни доказателства

Марсоходът „Кюриосити” откри нови ценни доказателства

Американският марсоход „Кюриосити" откри нови доказателства за съществуването на древно езеро на Червената планета, съобщи Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния.

Апаратът, който кацна на Марс през август 2012 г., осъществява изследвания на кратера Гейл. Събраните образци свидетелстват за това, че на повърхността на Марс са съществували обширни езера. Тази теория отрича представите за подземните водоеми, или че са съществували само за кратко време в някои региони на Марс. Освен това учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса.

Новата теория се гради на събраните образци от планината Шарп. Учените откриха, че тя не е еднообразна, а се състои от различни слоеве. Някои от тях са били образувани под въздействието на водата и вятъра в продължение на милиони години, коментира БТА. Учените предполагат, че преди 3,8 милиарда години планината Шарп не е съществувала, а на нейно място се е намирало голямо езеро или мрежа от водоеми. То е било с дължина около 155 километра.

„Колкото по нависоко се издига „Кюриосити", толкова повече експерименти можем да проведем, за да разберем какви изменения са протичали в тези езера, заявиха от Лабораторията за ракетни двигатели. „Възможно е новите опити да ни позволят да открием следи от живот на Марс".

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ