Крим се появи на картата на Русия

Крим се появи на картата на Русия

Крим се появи на картата на Русия

Крим се появи на картата на Русия, публикувана на сайта на Съвета на Федерацията, предаде РИА Новости. В момента в горната камара на руския парламент се провежда тържествена церемония по присъединяването на флаговете на Крим и града с федерално значение Севастопол към общата галерия от флагове на субектите на Руската Федерация.

На референдума от 16 март повече от 90% от жителите на полуострова подкрепиха според официалните данни присъединяването на територията към Русия. Съответстващият договор бе подписан в Москва на 18 март. В края на миналата седмица двете камари на руския парламент ратифицираха договора. 

Федералната миграционна служба на Русия е издала над 2 500 руски паспорта на жители на Крим. Това съобщи заместник-директорът на службата Сергей Калюжний, цитиран от РИА Новости. 

„Приети са повече от 2900 заявления от жителите на Крим за издаване на руски паспорт, над 2500 документа са оформени”, каза той, цитиран от Фокус. 

Руското правителство планира да даде на Крим статута на „особена икономическа зона” (ОИЗ) и да създаде за него отделна федерална целева програма и специална корпорация. Предложението е на вицепремиера Дмитрий Козак и ще бъде обсъдено днес на съвещанието по социално-икономическото развитие на Крим, предаде в. „Ведомости”.

Кримската особена икономическа зона ще прилича на ОИЗ в Калининградска област, която бе създадена през 1991 г. В първите 6 години жителите там се освобождават от плащането на данъци за доходи и имущество и за тях не важи закона за задължителна продажба на част от валутните приходи. В Калининград специалният фискален режим ще действа до 1 април 2031 г. Срокът за Крим още не е определен, но едва ли ще превиши 49 години. 

Междувременно руските сили арестуваха между 60 и 80 украински морски пехотинци, след като руските военнослужещи по-рано завзеха военна база на украинските ВМС във Феодосия. Украинските войници са били изведени от територията на военната база и са задържани. Те се намират на територията на пристанището във Феодосия, съобщи говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Владислав Селезньов, цитиран от УНИАН. 

Той опроверга информацията, че украинските морски пехотинци първи са открили огън, с което са предизвикали щурма във военната част във Феодосия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ